SVE SE VRTI OKO AGRARNOG BUDŽETA

Udruženje za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine
SVE SE VRTI OKO AGRARNOG BUDŽETA
Novi Sad, 7. oktobar 2010.

Udruženje za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine danas je uputilo zahtev Ministarstvu poljoprivrede da se uključi u javnu raspravu o Strategiji o poljoprivredi Srbije, u čijoj izradi do sada nisu učestvovala ovakva udruženja.
Udruženje je zaključilo da je neophodno da se Agrarni budžet poveća na iznos od pet odsto državnog i da ima godišnji rast u narednih pet godina za 20%, jer sadašnjih 2,6 je nedovoljno za podsticaje i konkurentnost.
Vojvođanski poljoprivrednici kao ključni dokument u stvaranju stabilnosti u proizvodnji vide neophodan Zakon o podsticajima, na osnovu koga bi se znalo – ko, koliko i kada dobija iz Agrarnog budžeta.
Vojvodina sa svojim proizvodima 75-92 odsto ukupne proizvodnje izlazi na tržišta i bez pravih podsticaja ovi farmeri ne mogu biti uspešni – zaključilo je Udruženje.
Deobu novca prema kratkoročnim uredbama valjalo bi prekinuti, pogotovo što su neke bile nestabilne i nejasne i menjane su tokom godine – kažu poljoprivrednici.
Pojedine rasprave o zabrani izvoza pšenice ovogodišnjeg roda, pa i kukuruza, Udruženje ocenjenjuje kao lošu ekonomsku procenu koja ni u prošlosti nije dala rezultat. Zbog toga ovo udruženje predlaže da se uvoz pšenice, ako do njega dođe, oslobodi carine, a ne da se zabrani izvoz.
Dosadašnji model regresiranja mineralnog đubriva od strane Ministarstva poljoprivrede preko fabrika nije dobio podršku jer se direktno plaćanje ratarima, uz njihov izbor dobavljača, smatra jedino ispravnim jer otklanja svaku sumnju o naklonjenosti države prema jednoj firmi – dobavljaču.
I ovo udruženje je izrazilo sumnju u obim i kvalitet ovogodišnje setve, ali se ipak očekuje da će u Vojvodini biti zasejano 300.000 hektara.
Stručnim službama u poljoprivredi je zamereno što pred setvu nisu saopštili pokazatelje o rezultatima ogleda u proizvodnji pšenice, a to nije učinilo ni Ministarstvo poljoprivrede, tako da ratari nemaju pravu informaciju o potencijalima pojedinih sorti pšenice i izbor za setvu im nije olakšan.
Udruženje je preporučilo Državnim robnim rezervama da u buduće za skladištenje roba koriste sistem javnih skladišta, a od Ministarstva poljoprivrede se očekuje da regresira troškove i kvalitet skladištenja, kao značajnu meru u jačanju tržišne sigurnosti.
Raspravljajući o proizvodnji mleka, poljoprivrednici smatraju da o poboljšanju snabdevenosti nije doneta nijedna racionalna odluka. Ovim poslom se više ne bavi oko 50.000 gazdinstava, a i premije su umanjene pet puta za poslednje dve godine. Više od 52 odsto prerađivačkih kapaciteta pripada samo „Salfordu“ i to otežava položaj farmera.
O ovim ocenama i predlozima Udruženje će obavestiti premijera Vlade Mirka Cvetkovića i ponuditi učešće u kreiranju agrarne politike. (AgroServis)