SVEGA VIŠE OD GOVEDA

Vašar u Rumi

Ruma, 4. maj 2010.

Vašar u Rumi, nekad poznat po velikoj ponudi goveda i konja, juče je obeležila samo skromna prodaja jaganjaca, po ceni od 230 dinara za kilogram (težine do 30 kilograma). Kupci sa juga Srbije kupovali su krave za klanje po ceni od 100 dinara, a muzare u punoj proizvodnji nuđene su po ceni od 75.000 dinara za grlo.
Na vašarskoj vagi izmereno je 80 goveda, od toga svega tri utovljena bika, koji su prodati za 150 dinara po kilogramu.
Ponuda teladi je bila manja nego obično – svega 800 komada, a cena se kretala od 350 do 520 evra po komadu.
Stotinak konja njihovi vlasnici su koristili da na najvećem delu vašarišta obave promociju u fijakerima, čezama, radnim kolima, ali i jahanjem. Najbolji konji i nisu bili za prodaju, a za one dobro uhranjene nije bilo kupaca.
Cena traktora je u stalnom padu i popularni „ferguson” od 33 KS mogao se kupiti za svega 1.500 evra. Male ispravne mašine za okućnice prodavane su za 80-120 evra (samohodni kultivator).
Vašar u Rumi imao je i jednu sasvim novu ponudu – stari nameštaj. Prodavac je iz Bora, a gotovo svu robu je prodao, jer je cena regala od hrastovine u dužini od tri metra bila svega 30.000 dinara.
Rale Ratković, istoričar iz Rume, za „AgroServis” tvrdi da se sadašnji vašar po poljoprivrednom sadržaju ne može uporediti sa ponudom iz 1970. do 1980. godine, ali tvrdi da je prateći sadržaj danas bogatiji, iako baš nije „od igle do lokomotive”. On kaže da je vašar najbolji pokazatelj prilika u poljoprivredi, pogotovo u stočarstvu, jer i kvalitetne muzare odlaze na klanje, a svinjama se već godinama ovde ozbiljno ne trguje.