Svinjarstvo

 

PORUKE ZA OPSTANAK FARMI TOVLJENIKA

Martinci, 5. novembar 2018.

Osnovnu poruku sa sastanka odgajiva─Źa svinja, koji je organizovala Asocijacija sto─Źara Srema i Ma─Źve u Martincima poslao nam je Zoran Eri─ç, predsednik: „Odgajiva─Źi svinja moraju se udru┼żiti, kako bi sa─Źuvali svoje farme”.

U raspravi je u─Źestvovao i predsednik Saveza udru┼żenja odgajiva─Źa Srbije prof. dr Milo┼í Beukovi─ç. U centar rasprave je stavljena tema o pravcima daljeg opstanka u proizvodnji svinja.

Posle iscrpne diskusije i analize situacije u kojoj se nalaze, farmeri su doneli slede─çe zaklju─Źke i ocene:

„Proizvodnju svinjskog mesa karakteri┼íu poznati ciklusi i kolebanja cena kada proizvo─Ĺa─Źi posluju sa gubitkom. Ovog puta kolebanje i pad cena je po─Źeo ne┼íto ranije, odnosno polovinom jula, kad je cena obi─Źno visoka zbog pove─çane potra┼żnje, da bi ovih dana dostigla kriti─Źnih 120 dinara.

Takav lo┼í trend koriste nakupci i pojedini "du┼íebri┼żnici" koji unose jo┼í ve─çu paniku me─Ĺu proizvo─Ĺa─Źe svojim zlonamernim komentarima na dru┼ítvenim mre┼żama.

Prozivaju se udru┼żenja da su pasivna, iako ti koji vr┼íe prozivku nisu ─Źlanovi istih.

Asocijacija se do sada bezbroj puta ogla┼íavala po aktuelnim pitanjima i pozivala na dogovore, ali smo ostali usamljeni i bez potrebne podr┼íke, te se ─Źlanovi Asocijacije ne prepoznaju u tim prozivkama.

Podse─çamo da je Asocijacija formirana 2015. sa ciljem da okupi istinske proizvo─Ĺa─Źe svinja i da se nametne kao ravnopravan sagovornik relevantnim dr┼żavnim organima, da bi se kroz konstruktivan dijalog do┼ílo do re┼íenja problema.

Danas i pored te┼íke situacije u kojoj se nalazimo i dalje smo ─Źvrsto opredeljeni za razgovor i dijalog sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i posebno Ministarstva trgovine, kako bi se na┼íla re┼íenja za izlazak iz krize i o─Źuvanja ┼íto ve─çeg broja porodi─Źnih gazdinstava, kao osnove proizvodnje svinjskog mesa.

Da bi u narednom periodu opstali i dalje se bavili ovom delatno┼í─çu proizvo─Ĺa─Źi svinjskog mesa moraju podi─çi na vi┼íi nivo stepen svoje organizovanosti. Svest i na─Źin razmi┼íljanja se mora promeniti u pravcu po┼ítovanja solidarnosti i me─Ĺusobnog poverenja. Postoje─ça udru┼żenja moraju oja─Źati ve─çim brojem kvalitetnih mla─Ĺih i ┼íkolovanih ─Źlanova, kako bi imala potrebnu pregovara─Źku snagu. Mora se uspostaviti ve─ça saradnja sa nau─Źnim ustanovama i po┼ítovati re─Ź struke i nauke, jer svinjarstvo je danas industrija.

Svesni da je rizik proizvodnje kojom se bavimo samo na┼í i da ─çe u budu─çnosti sve vi┼íe biti na┼í, od dr┼żave o─Źekujemo stvaranje ambijenta za predvidivo poslovanje (ovim poslom se bavi preko 6.ooo gazdinstava) kroz ubrzano dono┼íenje pozitivnih pravnih akata koji bi regulisali odnose na tr┼żi┼ítu:

- Pitanja otkupa na liniji klanja, formiranje nezavisne agencije za utvr─Ĺivanje mesnatosti;

- Ko mo┼że da se bavi poslom kao otkupljiva─Ź svinja, jer su sada proizvo─Ĺa─Źi bili bez za┼ítite od divljanja nakupaca i prekupaca. Prevareni su bezbroj puta, a na sudu nisu mogli dokazati svoja prava.

- Osetljivo pitanje ukidanja vakcinacije od svinjske kuge (kao uslova za mogu─çnost izvoza) postepeno re┼íavati najpre u regionima koji su bezbedonosno najsigurniji. U regionima koji nisu bezbedonosno sigurni treba re┼íiti uklanjanje uginulih ┼żivotinja i podi─çi na vi┼íi nivo bezbedonosno-sanitarne mere.

- Poo┼ítriti mere kontrole pri uvozu ┼żivih svinja, prasadi, mesa i mesnih prera─Ĺevina, kao i uskladiti rokove upotrebe zamrznutog mesa sa pravilnicima EU.

Svi oni koji se na vreme ne transformi┼íu i ne usklade svoju proizvodnju sa normama koje nam name─çe EU, u koju ─çemo sti─çi, hteli mi to ili ne, nestaju i moraju za sebe tra┼żiti drugi izvor prihoda. Stvarnost je bolna i te┼íka, ali je takva i vi┼íe vremena za premi┼íljanje nema. SUTRA JE BILO JU─îE.HAJDE DA SE JEDNOM OKUPIMO, KAO SAV NORMALAN SVET, DA RE┼áIMO PROBLEM, A NE DA SE DVOJICA UDRU┼ŻE DA RU┼áE TRE─ćEG!?” – ka┼że se u saop┼ítenju.