TIHI SUKOB VETERANA I STOČARA

Beograd, 29. mart 2010.

Poslednje zalihe 150.000 markica za obeležavanje goveda Uprava za veterinu poslala je u dvadesetak regionalnih centara da bi se obavilo ponovo i novo obeležavanje.
U Upravi za veterinu, kako saznaje „AgroServis”, zbog lošeg kvaliteta isporučenih markica za obeležavanje, traži se novi dobavljač, ali se procedura odužila i na desetine hiljada grla nije u evidenciji. Osim toga, pojedina grla iako su odavno prodata nisu skinuta sa spiska, već se vode kao da su „na pijaci”.
Nije retkost i da se isti broj markice dva puta stavlja na uši goveda, iako na to odgajivači nemaju pravo.
Stočari, inače, tvrde da se u praksi najbolje pokazalo tetoviranje goveda i da je šteta što u ceo postupak obeležavanja nisu bili uključeni od početka, jer veterinari ovaj posao nisu stigli da završe, pa se na obeležavanje dugo čeka. Međutim, stočari od veterinara često zahtevaju da im momentalno izdaju potrebnu dokumenatciju za transport, čak i onda kada su grla već u kamionima. Tihi rat između stočara i veterinara najviše, ipak, razbuktava činjenica da pojedini veterinari ne primenjuju utvrđeni državni cenovnik, već svoj, po njihovoj meri.
Direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović o tim čarkama kaže:
- Pod kontrolom su Vlade mere i cene koje je država za usluge veterinara propisala. Za razliku od prošle godine, kada su farmeri plaćali deo usluga, ove godine ne plaćaju, osim obeležavanja, čija je cena 300 dinara za novooteljeno tele, i izdavanje uverenja za životinje - 114 dinara, 69 dinara za tele i 23 dinara za svinje. To su cene koje je Vlada propisala. Svako drugo naplaćivanje nije u skladu sa ovim cenovnikom. Veterinari su dužni da poštuju ovaj cenovnik. Program mera je pod strogom kontrolom države i on mora tako da se sprovodi. Svi oni koji su radili mimo cenovnika biće diskvalifikovani.
Odgovarajući zbog čega još postoje neobeležena grla, dr Zoran Mićović je rekao:
- Da bismo čitav program uradili i stavili pod kontrolu prometa, a i sprečili šverc i imali potpunu sledljivost od štale do tanjira, mora se obeležiti svako grlo. Taj program rade veterinari i veterinarske stanice, koji su dobili od države te mandate. Zašto neki nisu obeleženi, to je stvar koju pod hitno moraju da prijave ljudi veterinarskim stanicama ili inspekciji i da se grla obeleže. To je jedan proces koji se mora završiti – kaže dr Mićović.
Obeležavanje stoke svih kategorija u EU je čin bez koga ne može da funkcioniše nijedna farma, niti promet stoke.
U klanicu ne može da uđe neobeleženo grlo bez prateće dokumentacije o zdravstvenom stanju životinje i to je cilj kome teži i naše Ministarstvo poljoprivrede.