četvrtak, april 18Agro servis

TOVNE RASE GOVEDA JEDINI NAPREDAK STOČARA

Odgajivači tovnih rasa goveda i tovljači su u Utrinama razgovarali o ovoj grani stočarstva i o ulasku u sastav Privredne komore Srbije, kao i prednostima koji se javljaju u kontroli uvoza teladi i priplodnih grla.

Više od pedeset stočara jednoglasno su zaključili da je broj tovnih krava i drugih kategorija dostigao skoro 25.000 grla i da postoje dobri izgledi da uz pomoć državnih mera uskoro bude veći od 50.000 grla. Kao značajnu podršku stočari vide u povećanju premija sa 40.000 na 50.000 dinara, premije za tov na 22.000 dinara, premije za junice koje ostaju na farmi od 100.000 do 150.000 dinara.

  • Farmeri i Ministarstvo poljoprivrede od 2009.godine učinili su primernom ovu granu stočarstva i ubrzo će biti najuspešnija u regionu – rekao je Tibor Berze, predsednik Udruženja „Kasum” i dodao da će ovo govedarstvo, uz korišćenje pašnjaka, koji su sada „napadnuti” i pretvaraju se u oranice, imati novu priliku za razvoj.

Berze je naveo da se u više opština ne poštuje Zakon o pašnjacima. Po tome se ističu lokalne uprave u Čoki, Kikindi, Senti, Beloj Crkvi, Kovinu, Zrenjaninu…

  • Zahtevamo hitnu intervenciju svih nadležnih službi i državne administracije, jer sami farmeri ne mogu ništa da promene i vrate pašnjake stočarima.

Govoreći o šansama za izlazak na tržište junećeg mesa, predsednik Udruženja „Agroprofit” Čedomir Keco je naveo da se situacija u svetu menja brže nego što se očekuje i da je ponuda junadi za tov i klanje sve manja.

agroservisplus Cedomir Keco

Čedomir Keco

Krajem turističke sezone manja je potražnja, ali i ponuda. On je naveo da na tržište u Turskoj više ne treba da se računa i da je naša realnost izvoz u Kinu smrznutog mesa, svežeg u Italiju i Grčku.

  • Svedoci smo da je EU opteretila kupce našeg mesa visokom carinom i da mi nismo konkurentni. Ako bi se vratili na tržište Grčke, koja sada kupuje meso sa udaljenosti od 3.000-8.000 km, mi bi imali solidnu prodaju i dobru cenu – kaže Keco i navodi da se Udruženje pripremilo za razgovor sa novom vladom. – Snimili smo prodajne cene junećeg mesa u 94 zemlje i došli do podataka da bi se sa cenom žive junadi  od 3,20 – 3,30 evra/kg klaničari uklopili u izvoz, jer je junetina u Grčkoj 12,20 evra/kg. Ali, za to je potrebno da klaničari u farmerima vide partnere, a ne samo šansu za jeftinu nabavku robe.

Prodajna cena junećeg mesa buta bez kosti u Italiji je 2.017 din/kg, Grčkoj 1.429 din/kg, Albaniji 1.276 din/kg, Egiptu 1.212 din/kg, a interesantan je i Izrael sa 1.902 din/kg.

  • Sa zemljama čije cene smo analizirali mi nismo u ozbiljnim pregovorima, jer vlada strah da nema robe za izvoz, što je donekle i tačno – kaže Keco i dodaje. – Cenovnom politikom klaničara, gde je zarada po jednom obrađenom junetu u njihovu korist 300-400 evra, gasimo govedarstvo, pa se može očekivati i uvoz junećeg mesa. Tržište je surovo i klaničari kupuju junad po nižim cenama i to onoliko koliko im je potrebno za dnevne potrebe. I sada smo došli do toga da imamo 372.515 goveda starijih od 24 meseca, a, što je zabrinjavajuće, samo 90.800 starijih od 10 meseci i to svih kategorija. U ovom trenutku jedino se povećava broj tovnih kvalitetnih priplodnih grla svih kategorija na 25.000 i to je rezultat rada farmi, udruženja i državnih mera. I zbog toga je važno da država efikasnije isplaćuje podsticaje za tovno govedarstvo, gde je tele jedini prihod.
agroservisplus sastanak tovljaca goveda

Na sastanku farmera, na kome je prisustvovao i dr Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede, iznete su ozbiljne primedbe na račun pojedinih državnih službi, od kojih se traži zaštita ove grane stočarstva. Rečeno je da se prećutkuje uvoz teladi za tov bez karantina, da za još 1.000 grla tovnih rasa nisu isplaćene premije, niti za organsku proizvodnju u govedarstvu za prošlu godinu, a da su novci sa računa Ministarstva poljoprivrede vraćeni u državnu kasu, a delom je isplaćen trošak zbog afričke kuge svinja, ukupno oko 4,5 milijardi dinara. Primećeno je da u sektoru stočarstva Ministarstvo poljoprivrede ispoljava nestručnost i povlađuju raznim protestima, što ovu granu ponovo gura u nestabilnost.

Stočari su primetili da fali Uprava za stočarstvo, novi zakon o stočarstvu, govedarstvu, veterini, a kasni se i u izradi nove Strategije poljoprivrede.

Udruženja su donela odluku da uđu u Grupaciju za stočarstvo Privredne komore Srbije. U glavni Odbor su imenovani Aleksandar Radojević, Adam Bugar, Mladen Jančić, Miloš Petrović, Tibor Berze i Nemanja Popović. U AP Vojvodini Grupacija je sada podeljena u dva regiona Južni Banat i preostali deo.

Ulaskom u članstvo, a preko udruženja, farmeri postaju deo privrednog sistema i imaju mogućnost za široku aktivnost, mogu da sugerišu rešenja za sistemska pitanja prema kreatorima agrarne politike i institucijama vlasti.