ponedeljak, april 15Agro servis

Tovno govedarstvo

 

FARMERI OČEKUJU DRŽAVNE PODSTICAJE

Ada, 23.12.2022.

Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda, pri Udruženju  „Agroprofit” iz Novog Sada, na sastanku u Adi, razmatrala je svoj ovogodišnji proizvodni ciklus  i najavljene državne mere za ovu granu stočarstva u 2023. godini, nakon razgovora sa ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković.

Farmeri su najviše zabrinutosti ispoljili prema još uvek neisplaćenim podsticajima i novom načinu prijavljivanja za direktna plaćanja iz agrarnog budžeta.

Pored teške godine u proizvodnji hrane  i prinudne kupovine hraniva, odgajivači su suočeni sa besparicom zbog nerealizovanih državnih mera podrške i neki su na ivici  da klanicama rasprodaju svoja kvalitetna stada, što je njihov krajnji potez i veruju da se to neće dogoditi,  jer je sa odgovornog mesta najavljena puna podrška stočarstvu.

Farmeri u ovoj grupaciji nisu još dobili, kako su naveli, najavljena direktna plaćanja za kvalitetne priplodne krave i bikove, a neki nisu ni saznali gde su njihovi zahtevi za kupovinu kvalitetnih priplodnih grla, a do kraja godine ostalo je još par radnih dana za isplatu. Prema nekim proverama, u Upravi za agrarna plaćanja pojedine prijave nisu  pronađene, pa se o obradi ne može govoriti.

Naše kvalitetno tovno govedarstvo po rasnom sastavu prednjači u regionu, a broj prevazilazi 12.000 krava u čistoj rasi, što je od 2009. godine postognuto zahvaljujući državnim merama. Odgajivači tvrde da bez novca dobijenog iz državne kase nemaju šansu da opstanu, jer je njihov jedini godišnji prihod prodato tele ili priplodna junica, a da neizvesnost bude još veća mnogi i nemaju na raspolaganju pašnjake, što povećava troškove proizvodnje.

Uvođenjem novog modela za realizaciju državnih mera podsticaja, prema javnom pozivu i to samo jednom u godini, uzbudilo je farmere, jer misle da država može i odustati od izdvajanja novca za njihov posao, što se ne može zaključiti na osnovu postojećeg zakona o podsticajima u poljoprivredi. Poruka iz državne administracije je jasna – stočarstvo ima prednost i podršku u finansiranju, ali je potrebno uvesti red u realizaciji modela finansiranja, gde se javni poziv smatra korisnim alatom. Uzgajivači za iduću godinu predlažu da se pronađe forma finansiranja po kome će biti moguće da se ostvari novac za junice i oteljene krave, a kako tvrde, to sa kratkim važenjem poziva i svega jednom u toku godine nije moguće.

Udruženje je prihvatilo ponudu ministarke Tanasković da aktivno učestvuje u programiranju poslova i donošenju raznih pravila u sektoru kvalitetnog tovnog govedarstva. Stočari iz Banata, gde ima i najviše pašnjaka, ocenili su da je u redu zalaganje ministarke da se pašnjaci odgovarajućim propisom daju na upravljanje državnim službama, ali da se do tada spreči zloupotreba u korišćenju ovih površina, koje su pojedine lokalne uprave izdale u zakup zainteresovanim seljacima bez stoke i koji su osušeno seno prodavali lokalnim farmerima. U udruženju smatraju da je potrebno što pre preuzeti model iz EU (Rumunija, Hrvatska) po kome se koriste i čuvaju pašnjaci. Za to stočari dobijaju novac i imaju dugoročne ugovore.

I pored nestabilnog tržišta žive junadi i mesa, ovi stočari ako dobiju podršku iz državne kase neće odustati od ovog posla, pogotovo gazdinstva u kojima je angažovana cela porodica.

Udruženje je prihvatilo poziv ambasade Češke da tokom aprila iduće godine stočari iz Srbije posete sajam u Brnu, kao i više odgajivača goveda i specijalnih stručnih institucija u ovoj zemlji.

Sa ovog sastanka upućen je apel tovljačima junadi da odbiju kupce koji za njihovu kvalitetnu junad nude 2,8-2,9 evra/kg žive mere, jer je cena u maloprodaji izračunata po mogućoj otkupnoj ceni od 3,5-3,6 evra/kg.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---

 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor