Trgovanje na berzi u Milanu

 

PŠENICA 312-399 EVRA/TONA

Novi Sad/Milano, 02.03.2023.

Cene postepeno klize na niže i retko se događa da u ovo doba godine nastanu cenovni udari. Najveći pad od 12 evra/toni zabeležen je u prodaji zrna pšenice iz drugih EU zemalja.

Poljoprivrednici u poslednjih nekoliko nedelja pokazuju zabrinutost – cene njihovih lagerovanih žitarica i zrna soje beleže pad i gotovo da se i ne prodaju. Istina, manja je i prodajna cena mineralnih đubriva, ali ne i zaštitnih sredstava, što i ne menja raspoloženje pred prolećnu setvu.

Sa koliko kukuruza dočekujemo novu setvu, pouzdano se i ne zna, ali kažu da ga ima. Kada je o pšenici reč,  objavljeno je da to može lako biti milion tona na dan žetve ili i više.

I dalje naši ratari nisu sigurni od kog kupca, domaćeg i inostranog, zavise cene i izvoz. Imamo ih više desetina, ali samo par velikih.  Trenutno se malo trguje.

Produktna berza u Novom Sadu sa svojim modelom rada još nije prva po prometu. Ratara je manje nego što zaslužuje kao merodavna posrednička kuća, pa pominju Budimpeštansku kao merilo za cene, koja nema ili tek malo – prodaju pšenice.

Reagovanja ratara su glasnija kada više prepoznaju pad cene ove žitarice u tri meseca do žetve.

U traganju za trgovanjem i klizanju cena žitarica ušli smo u trgovački dan na berzi u Milanu. Zašto tamo? Zato što Italija uvozi žitarice i sa njima trguje uveliko uz pomoć brokera. Operacija je utorkom, ako nije neki praznik, a sve je doslovno utvrđeno. Trgovci i kupci sede u hali u posebnim kabinama, a brokeri po njihovom izboru sarađuju sa prodavcima i kupcima.

  • Može se dogoditi da prodavac pšenice sedi pored budućeg kupca u kabini, a da ceo posao zaključi broker za zaradu od 0,70% od  ostvarene cene - u ovu priču nas je uveo Blagoje Hristić, čovek sa decenijskim iskustvom u trgovanju u Italiji. On tvrdi da ovakva prodaja u Italiji postoji i u Bolonji i da je sve transparentno, efikasno i da svi u lancu imaju korist.

Evo i podataka sa semofora berze u Milanu od pre dva dana.

Pšenica najboljeg kvaliteta, 14% proteina, padajući broj 250, w 320, prodavana je po 399 evra/toni, sa padom cene od 3 evra.

Pšenica italijanska za meljavu, sa 11,5% proteina, zabeležila je pad od 4 evra/toni i ostala je na ceni od 312 evra/tona.

Prodavana je i hlebna pšenica iz inostranstva po 311 evra/toni, dok je najniža zabeležena cena ove žitarice bila 303 evra/tona.

Tvrda pšenica iz Italije prodata je po 415 evra/toni, iz EU po istoj ceni, sa padom od 10 evra/toni, dok je ovaj kvalitet zrna iz SAD plaćen 445 evra/tona.

Kukuruz domaćeg porekla ima pad od 2 evra/toni i prodavan je po 318 evra/toni, kukuruz iz EU po 314, a van EU po 322, takođe beleži pad od 3 evra/toni.

Kukuruz za stočnu hranu prodavao se po 318 evra/toni, a kukuruzno brašno po 375 evra/toni.

Cena raži 315 evra/toni, a stočni sirak 315.

Soja zrno (GMO) 570 evra/toni uvoz iz SAD, a soja bez GMO 560 evra/toni, što je za pobornike protiv GMO proizvodnje neverovatan podatak.

Suncokretova sačma (36% proteina) 390 evra/tona. Sojina sačma pad cene na 614 evra/tona.

Repin rezanac rinfuz  362 evra/tona, a peletirana lucerka prve klase 385 evra/tona.

Lucerka u rol balama 355-400 evra/tona, a slama 133-180 evra/tona.

Seno osušeno u avgustu 250-305 evra/tona.

Za potrebe fabrike stočne hrane na berzi se prodaje i svinjska mast, zavisno od kvaliteta, cena je oko 1.100 evra/tona, dok je riblje brašno 1.670-1.680 evra/tona.

Iz Srbije smo u Italiju izvozili peletiranu lucerku, repine rezance, suncokretovu sačmu, kukuruz, pšenicu...

Italija je veći uvoznik svih komponenti za stočnu hranu i cene koje ostvaruju u prometu dobar su pokazatelj šta se može očekivati na okolnim tržištima. Zanimljivo je da prošle godine Italija nije bila najveći uvoznik pšenice iz Francuske, kao i da se ova zemlja uspešno brani od setve GMO soje, ali ga troši u preradi.

Poznavaoci berzanskog trgovanja u Italiji kažu da cene postepeno padaju i da se retko beleže nagla smanjenja cena.  Iz pregleda koji smo objavili najveći pad je 10-12 evra po toni ili stagnacija, ali ako se tako nastavi moguća su iznenađenja.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---