četvrtak, april 18Agro servis

TRIDESET MILIONA EVRA ZA BUDUĆI NAUČNI CENTAR

 

Novi Sad, 6. februar 2015.

Izvor: Dnevnik

U Rektoratu Univerziteta Novi Sad je predstavljen projekat novosadskih istraživača koji je osvojio sredstva iz Horizon 2020 Teaming programa, i tako postao prvi je kome je to u Srbiji pošlo za rukom.

Reč je o projektu ANTARES (Centre of Excellence for Advanced Technologies in Sustainable Agriculture and Food Security) koji ima za cilj da postojeći BioSense centar na Univerzitetu u Novom Sadu razvije u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane.

Program Teaming, jedan od instrumenata novog evropskog programa finansiranja Horizonta 2020. koji ima za cilj da osnaži evropsku nauku tako što će u manje razvijenim regionima finansijski podržati unapređenje postojećih ili osnivanje novih naučnih institucija, kroz pažljivo osmišljen program međunarodne saradnje.

Uspeh je ogroman jer od 169 predloženih projekata evropskih naučnih centara iz svih delova Evrope, pristiglih na konkurs Evropske komisije za ova sredstva, uspeo da bude jedan od 20 koji će dobiti novac za rad. Među izabranima, na izvanrednom 14. mestu našao se i konzorcijum na čelu s Novosadskim univerzitetom, a cilj projekta je razvoj savremenog naučnog centra u Novom Sadu. Predloženi budžet za realizaciju ovog projekta iznosi 433.000 evra u prvoj i 29 miliona evra u drugoj fazi.

Ovim projektom koji će u budućnosti predstavljati novo naučno lice Srbije, ukazuje se na visoke mogućnosti domaće pameti i njenu praktičnu primenu u razvoju savremenih naučno-tehničkih dostignuća, baziranih na sintezi informacionih, telekomunikacionih i nanotehnologija.

Njihova objedinjena primena biće nezaobilazna u budućnosti poljoprivrede i ekologije. Postojeći BioSense centar radi, pored ostalog, na ravoju niza tipova senzora koji će naći široku primenu u ovim oblastima.

Predstavljajući projekat, koordinatorka projekta ANTARES dr Vesna Crnojević Bengin iz BioSense centra Univerziteta u Novom Sadu, istakla je da BioSense razvija naučna istraživanja u više oblasti: mikro i nanoelektronici, veštačkoj inteligenciji, telekomunikacijama i obradi signala, s ciljem da razvije nove tehnologije koje će povećati efikasnost poljoprovredne proizvodnje, ali i stimulisati preduzetništvo, uposlenost i privredni rast.

O ovom velikom uspehu tima novosadskih naučnika, i značaju projekta, govorili su v.d. rektora Univerziteta u Novom Sadu Radovan Pejanović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Belić, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov i direktorka Centra za promociju nauke Aleksandra Drecun.

NA REDU IZUČAVANJE JUPITERA

Nakon predstavljanja projekta, gosti su obišli laboratoriju „BioSense” centra gde su imali mogućnost da ekskluzivno čuju za ponudu da ovaj centar učestvuje u izradi dela opreme za ostvarivanje misije izučavanja meseca Jupitera, u organizaciji Evropske svemirske agencije. Ponuda je stigla, tokom prezentacije projekta „Antares”.

Ostavite odgovor