Trošenje Agrarnog budžeta

 

VEĆI PODSTICAJI ZA MUZARE

Novi Sad, 7. februar 2011.

 

- Izdvajanje 25.000 dinara iz Agrarnog budžeta za umatičene muzare i pet dinara za premiju po litri mleka je ispunjeno obećanje Ministarstva poljoprivrede za ovu godinu i to je odluka koja će zaštititi rasprodaju kvalitetnih muzara – izjavila je za „AgroServis” Sanja Bugarski, predsednik Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.

Međutim, sve ovo će se istopiti ako se u Privrednoj komori Srbije ne utvrdi model za utvrđivanje najniže cene mleka, što nije nadležnost  Ministarstva poljoprivrede.

Sve zemlje imaju kriterijum za najnižu cenu, gde su troškovi i očekivanja produktivnosti. Danas je prosečna proizvodna cena 39,30 dinara po litri. Proizvođači koji dobijaju 25 ili 29 dinara po litri žele da napuste ovaj posao i zbog toga iz Asocijacije poručuju:

- Očekujemo da se u dogledno vreme poveća iznos premija na oko 10 dinara po litri i da se premija koristi za razvoj, a ne da služi kao korekcija niske otkupne cene mleka od strane prerađivača – rekla je Sanja Bugarski i dodala da je krajnje vreme da industrija shvati da bez zadovoljnih farmera neće moći da prodaju kapacitete, niti da ostvare veći profit.

      (AgroServis)