TRŽIŠTE ŽITARICA

 

LAGERI PŠENICE I KUKURUZA TRESU REGION

Beograd, Zagreb, Budimpešta,06.april 2023.

Ratari u regionu imaju na lageru neprodatu pšenicu, kukuruz pa i soju, a cene opadaju. U Hrvatskoj zalihe pšenice su ravne godišnjoj potrošnji, u Mađarskoj to je nešto manje, a kod nas prelaze polovinu godišnje proizvodnje brašna.

Proizvođači sada u pomoć pozivaju i prozivaju vlasti, jer tržište ne funkcioniše, a u doba žetve svi su u ponudi imali veće cene od današnjih najmanje za trećinu. Pojedine države su obustavile izvoz, a u drugim zemljama su očekivali još veće cene.

Hrvatski ratari prema pisanju Nove TV kažu da su čekali da posle žetve postignu veću cenu nego što je bila u Srbiji, a da sada prodaju zaustavlja konvoj brodova u Italiji pun zrna iz Ukrajine.

Kažu da kukuruz ne mogu da prodaju ni po 180 eur/ tonu. Pomenuti brodovi, kako trvde, nisu otplovili u Afriku, već su zrno pšenice preusmerili u Evropsku uniju.

U Hrvatskoj i Mađarskoj danas nije bilo reakcija iz državne administracije. Izgleda da će Srbija prva pokušati da ublaži krizu, nastalu zbog izostanka tržišta žitarica i da će otkupiti 50 000 tona pšenice, što je naspram zaliha manje od 10 %.  

Među našim poljoprivrednicima se „kuvaju“ različite ideje o prodaji viškova. Neki okrivljuju državu za stopiranje prodaje, drugi predlažu da otkupljenu pšenicu Robne rezerve ne ustupaju mlinovima, jer su, trvde njihove zalihe na nuli i navodno čekaju sa kupovinom da bi preuzeli zrno iz Robnih rezervi na odloženo plaćanje.

Ima i zahteva da se pšenica otkupi od manjih gazdistava i pomogne kvalitetnija setva prolećnih useva. 

U Banatu najavljuju proteste, jer se ne mogu pomiriti sa istinom da su mineralno đubrivo (urea) plaćali i do 1.100 evra po toni u trenutku zabrane izvoza žita, a danas je cena ispod 550 eur po toni.

U Hrvatskoj je ovo mineralno đubrivo 430-450 eur pot toni. U toj zemlji Turska kompanija u Kutini pakuje ureu iz Ruske Federacije.

U celom regionu pad cene kukuruza još uvek nije uticao na smanjenje cene stočne hrane.

DA LI ĆE SE OPOREZOVATI EKSTRA ZARADA?

Uvoznici u Srbiji su smanjili cene mineralnog đubriva, ali ne žele da odgovore na pitanje da li je ta novost „akcija“ zbog zaliha ili realnost.

Da li će na osnovu ostvarene razlike po toni i do 600 evra biti oporezovano -  nije nam poznato.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---