ЦЕНА КУКУРУЗА НАЈНИЖА У ПОСЛЕДЊА ТРИ МЕСЕЦА

 

Београд, 15.06.2022.

Политика

  • И код других житарица и уљарица забележено је појефтињење и пад тражње

Сви примарни пољопривредни производи протекле недеље забележили су негативне ценовне трендове. Како је саопштено из новосадске Продуктне берзе, цена кукуруза најнижа је у последња три месеца, док соја кошта колико и крајем 2021.

– На светским тржиштима расте неизвесност изазвана дешавањима у Украјини, што се одражава на активности на домаћем тржишту. Највећи пад бележи се код кукуруза – наводи се у извештају берзанских стручњака. Додаје се да се почетком недеље кукурузом трговало по 31 динар за килограм без ПДВ-а. Међутим, услед недовољне тражње, цена кукуруза имала је силазни тренд па су крајем седмице уговори закључени у распону цена од 29,5 до 29,7 динара. Последњег дана у недељи, била је приметна повећана тражња за жутим зрном по нижим ценама од закључених, док је, с друге стране, понуда била веома слаба и на вишим нивоима. Средња цена износила је 30 динара што је пад од осам одсто у односу на раније посматрани период. Из Продуктне берзе наглашавају да је и цена пшенице наставила да пада, а да је на то утицала смањена тражња купаца. Берзански уговори, почетком недеље, закључени су по цени од 40 динара без ПДВ-а, да би крајем недеље пшеницом било трговано по 39 динара тако да је и код жита забележен пад од 7,84 одсто.

– На тржишту соје, од краја маја, такође је забележена мања активност и купаца и продаваца. Недостатак интересовања купаца и много мањи обим понуде, утицали су на негативно кретање цене ове уљарице. У односу на претходну недељу, бележи пад од пет одсто – кажу у Продуктној берзи.

Преговори Уједињених нација са Русијом око извоза житарица завршени су недавно „конструктивно”, а након најаве да ће та земља одблокирати луке у Црном мору дошло је до пада цена житарица на светским берзама, објавио је недавно Ројтерс.

Како је пренео портал „Агроклуб”, на Париској берзи цене пшенице су, почетком јуна, први пут у последње три седмице пале испод 400 евра по тони, а потом и и на 392 евра. Русија и Украјина чине готово трећину глобалне производње пшенице, Русија је најважнији извозник ђубрива, а Украјина кукуруза и сунцокретовог уља. У украјинским силосима чека више од 20 милиона тона житарица, јер су најбитније транспортне луке дуго биле блокиране.

Русија је тражила ублажавање санкција које су пореметиле њену производњу ђубрива и извоз житарица, како би дозволила транспорт украјинске робе на друга тржишта.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---