ЦЕНЕ ЖИТА ПАДАЈУ НА 300 ЕВРА ПО ТОНИ И ВРАЋАЈУ СЕ НА НИВО ПРЕ СУКОБА У УКРАЈИНИ

 

Париз, 12.12.2022.

Tanjug

  • У саопштењу консултантске куће Агрител, које је пренео портал Агрархојте наводи се да аналитичари коментаришу да су цене, бар привремено, ослобођене премија повезаних са геополитичким ризицима.

Претходни извештаји показали су да је светско тржиште сада већ преплављено украјинском, посебно руском пшеницом, а цену обара и најава рекордне жетве у Аустралији што је ублажило забринутост око глобалне понуде.

Чини се ипак да је прича далеко од краја и да ће, поред уобичајених проблема у зимском периоду, у наредним недељама све више до изражаја долазити геополитички проблеми, оценили су аналитичари ове консултантске куће, наводи портал Агропрес.

Разлога за претерани оптимизам, како наводе нема, јер су ове цене жита и даље значајно више него пре поремећаја на тржишту који је почео током пандемије.

Европска унија већ је извезла 14,9 милиона тона обичне пшенице до 4. децембра, што је нешто више у поређењу са 14 милиона у претходној кампањи.

Само Француска је извезла 5,89 милиона тона, а Немачка је продала 1,58 милиона трећим земљама.  

 Према објављеним подацима, увоз кукуруза на нивоу ЕУ био је 12,56 милиона тона ( од чега је 43 одсто из Украјине) што је знатно више него прошле године.

Према анализи Агритела, Кина остаје кључни играч на тржишта после најављеног ублажавања мера због ковида 19, и тиме расту очекивања да ће бити повећана тражња за житарицама и другим пољопривредним производима.

Цене жита враћају се на ниво непосредно пре него што је 24. фебруара почео сукоб у Украјини, јер цене пшенице падају на 300 евра по тони, и на чикашкој берзи достигле су годишњи минимум.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---