U BANATU SVINJE ZASAD ODOLEVAJU ZARAZI

 

Novi Sad, 5. februar 2019.

Izvor: Dnevnik.rs     

  • U Srbiji do sada nije registrovan nijedan slu─Źaj afri─Źke kuge svinja (AKS), ali je slu─Źaj zaraze potvr─Ĺen na farmi u okolini Temi┼ívara u Rumuniji.

U op┼ítinama u Banatu blizu rumunske granice u veterinarskim slu┼żbama ne mogu se dobiti informacije o tome kakve mere su preduzete i ┼íta je na terenu, u seoskim doma─çinstvima i na farmama, ve─ç za informacije upu─çuju na centralu, Upravu za veterinu.

U toj slu┼żbi pri Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i ┼íumarstva ka┼żu da je pojava zarazne bolesti AKS u Rumuniji registrovana jo┼í u julu 2017, a u Ma─Ĺarskoj u aprilu pro┼íle godine, ┼íto je dovelo do neposredne ugro┼żenosti od ┼íirenja afri─Źke kuge svinja i u Srbiji.

„Epizootiolo┼íka situacija u susednoj Rumuniji posebno je pogor┼íana u poslednjih nekoliko meseci, kada je zabele┼żen veliki broj ┼żari┼íta i slu─Źajeva AKS-a, ali je pojava afri─Źke kuge svinja registrovana i u Bugarskoj u avgustu pro┼íle godine, pa je prakti─Źno cela pograni─Źna zona uz severnu i isto─Źnu granicu Republike Srbije postala ugro┼żeno podru─Źje”, naveli su u Upravi za veterinu.

Poznato je da je virus AKS-a smrtonosan i zarazan za doma─çe i divlje svinje, i da od njega ne obolevaju ljudi nitu druge ┼żivotinje. Ali je bolest ┼ítetna u ekonomskom pogledu po svinjarstvo i poljoprivredu u celini jer, ─Źim jedna svinja oboli, na farmama i u doma─çinstvima treba sprovesti eutanaziju nad svim ┼żivotinjama. 

Prvi simptomi kod zara┼żenih svinja su povi┼íena temperatura, crvenilo na ko┼żi, naj─Źe┼í─çe nju┼íci, u┼íima, repu, nogama, ote┼żano disanje, nesiguran hod…

U slu─Źaju epidemije zabranjen je prevoz i uvoz ┼żivih ┼żivotinja, dok na carini gra─Ĺani treba da obavezno prijave sirovo svinjsko meso i svinjske prera─Ĺevine koje se ne smeju preneti ve─ç odlo┼żiti u posebno obele┼żen kontejner.

Bolest afri─Źka kuga svinja, podse─çaju u Upravi za veterinu, na evropski kontinent pro┼íirila se od 2007. godine preko Gruzije i danas je registrovana i ┼íiroko ra┼íirena u balti─Źkim i gotovo svim isto─Źnim zemljama: Rusiji, Jermeniji, Azerbejd┼żanu, Ukrajini, Belorusiji, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Moldaviji, Poljskoj i ─îe┼íkoj Republici. Nedavna potvrda AKS-a u Belgiji (septembar 2018), u pograni─Źnom delu prema Francuskoj i Luksemburgu, pokazala je njen nepredvidivi karakter u smislu mogu─çnosti i na─Źina preno┼íenja virusa-uzro─Źnika.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je radi kontrole AKS-a oformila sedam regionalnih kriznih centara koji prate situaciju i preduzimaju potrebne mere.

Uspostavljena je kontrola prometa koju sprovode nadle┼żni organi, uklju─Źuju─çi veterinarsku slu┼żbu, carinsku slu┼żbu i Grani─Źnu policiju na svim grani─Źnim prelazima, u cilju spre─Źavanja preno┼íenja virusa i pojave AKS-a u na┼íoj zemlji u pograni─Źnim podru─Źjima, a u skladu s Naredbom o preduzimanju mera za spre─Źavanje uno┼íenja zarazne bolesti afri─Źka kuga svinja u Srbiju.

Vlada Republike Srbije je u avgustu 2018. godine usvojila Zaklju─Źak kojim su objedinjene obavezne aktivnosti iz nadle┼żnosti raznih ministarstava i dr┼żavnih organizacija i institucija. Radi boljeg informisanja javnosti, pripremljeni su, od┼ítampani i distribuirani posteri za grani─Źne prelaze, lifleti za vlasnike svinja, lovce i veterinare.

Lane 50.000 svinja bilo zara┼żeno kugom

Rumunija je pro┼íle godine bila primorana da ubije vi┼íe od 50.000 svinja zara┼żenih afri─Źkom kugom, ┼íto je bio veliki udarac za tamo┼ínju poljoprivredu. 

Koliko je bolest u ekonomskom pogledu ┼ítetna najbolje govori primer Danske, koja je, tako─Ĺe pro┼íle godine, najavila da ─çe na granici s Nema─Źkom podi─çi ogradu dugu 70 kilometara da bi spre─Źila prelazak divljih svinja. To ne treba da ─Źudi kada se zna da Danska od izvoza svinja godi┼ínje zaradi 5,5 milijardi dolara.