U Kaću 20. jula 15. SPIT

 

SMOTRA POLJOPRIVREDE, INDUSTRIJE I TRGOVINE

Novi Sad, 9. jul 2019.

Najveća smotra poljoprivrednih mašina, posle Poljoprivrednog sajma, održaće se 20. jula u Kaću, sa početkom u 8,30 časova. Posebno obeležje ovog susreta poljoprivrednika je što mogu videti mašine u radu koje će koristiti njive sa kojih je ovršena pšenica. Kompanije će dozvoliti da ratari sami koriste mašine i da traže uputstva o radu od prisutnih brojnih instruktora.

Organizator SPIT-a Klub 100P plus, koji je godinama uspešno vodio prof. dr Veselin Lazić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, je zadržao opredelenje da ratarima ponudi rezultate pojedinih istraživanja i neophodne savete. Tako je ove godine predviđena analiza i zapažanja o promenama u zemljištu kod različitih sistema obrade zemljišta. O ovome će govoriti dipl. ing. Nikola Škorić iz PSS „Tamiš” iz Pančeva. Ratare posebno zanima šta se događa sa zemljištem kada se redukovano obrađuje, a šta kada klasično (oranjem).

Tvorac SPIT-a: prof. dr Veselin Lazić

Kada se povede reč o zaštiti zemljišta putem obrade i setve najviše primedbi se šalje na adresu poljoprivrednika koji u zakupu imaju državne oranice i godinu za godinom seju šećernu repu.

Domaćini SPIT-a pozvali su u goste ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i dr Vuka Radojevića, pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.