U KOMPANIJI “SUNOKO“ ZADOVLJNI OVOGODIŠNJOM REPOM

 

PROIZVOĐAČI DOBRO PROŠLI

 

Kampanja vađenja šećerne repe polako se privodi kraju, pa se počelo i sa svođenjem računa.

- Početak kampenje vađenja šećerne repe bio je prilično loš zbog problema sa truleži, ali, kako je vreme odmicalo, zbog povoljnih vremenskih prilika, bilo je sve bolje tako da su sada prinosi izvanredni – kaže direktor kompanije „Sunoko“ Ljubiša Radenković. – Na kraju će ovogodišnji prosečan prinos biti preko 50 t/ha sa digestijom oko 16 %. Zato naši proizvođači imaju razlog da budu zadovljni jer je i proletos ugovarana cena od 42 evra po toni za njih jako dobra. Naravno da će i plaćanje biti onako kako je dogovoreno. Tako svi oni koji su ove godine proizvodili šćernu repu mogu da računaju na dobar prihod i sigurnu zaradu.

       Na sirovinskom području kompanije „Sunoko“ bilo je zasejano oko 35.000 ha, a za vađenje je ostalo oko 5.000 ha. Radenković procenjuje da će u sve tri njihove šećerana kmapanja biti završena do početka decembra i da će im ova godina biti jedna od uspešnijih.

      - Očekujemo ukupnu proivodnju od 240.000 tona, od čega ćemo 90.000 tona izvesti na tržište Evropske Unije – dodaje Radenković. – Jedano na tom tržištu  cene šećera odgovaraju našim troškovima proizvodnje. Na drugim tržištima cena je mnogo niža jer se šećer dobija iz šećerne trske gde su troškovi sirovine značajno manji nego što košta proizvodnja šećerne repe. Mi inače imamo objektivan problem što je u proteklih godinu dana cena šećera i na evropskom i na domećem tržištu pala za više od 30 %, a mi smo ugovore o proizvodnji šećerne repe zaključili po cenama koje su najviše od kada se u našim krajevima gaji ova kultura. Industrija šećera je sada u problemu jer ima izuzetno nisku cenu šećera, a visoku otkupnu cenu šećerne repe. Bez obzira na to, za razliku od drugih kultura, mi ćemo naše ugovore ispoštovati, završiti isplatu onako kako je ugovoreno, i kada je reč o iznosima i kada je reč o rokovima plaćanja.

       Radenković ukazuje da je proizvodnja šećerne repe i šećera značajan motor aktvnosti naše privrede i upošljava veliki broj firmi i radnika u tom lancu. Stoga smatra da tu proizvodnju država treba bolje da podstiče jer ona obezbeđuje za izvoz proizvode većeg stepena prerade.

      - Zato predlažemo da se na poseban način subvencioniše proizvodnja šećerne repe, kako bi bila atraktivnija i kako bi se povećale površine pod tom kulturom – ističe Radenković.- Ali da to subvencionisanje na bude na bazi površina, neko kilograma isporučene repe. To bi bio pravedniji način državne podrške i sigurno bi

imao pozitavan odziv naših poljoprivrednih proizvođača.

       Inače, kompanija „Sunoko“ već je započela ugovaranje proizvodnje šećerne repe za narednu godinu. Ponuda je 38 evra ili 4.500 dinaran za tonu šećerne repe. Proizvođači mogu da računaju na 120 evra po hektaru beskamatnog avansa koji će biti isplaćen do kraja aprila. Po želji proljprivrednika ova kompanija obezbeđuje i sav repro materijal, po zvaničnom cenovniku.

       - Mislimo da je ova punuda atraktivna i pozivamo sve proizvođače da pripreme zemljište jer onaj ko to na vreme uradi, dakle u narednih mesec dana, može da očekuje izuzetne prinose i tako najbolju zardu – poručuje na kraju direktor kompanije „Sunoko“ Ljubiša Radenković. (P. Kočić)