U lozničkom kraju

 

BEZ PUCANJA U OBLAKE

Loznica, 24. maj 2019.

Izvor: Lozničke novosti

Prethodnih dana u Srbiji je protivgradna zaštita imala dosta posla, ali loznička nije dejstvovala, potvrdio je Jovan Miladinović, načelnik odeljenja za privredu. Sa optimalnim brojem od po 12 raketa na svakoj protivgradnoj stanici i nekoliko automatizovanih Loznica je dočekala novu protivgradnu sezonu, od čijeg početka je prošlo  nešto više od mesec dana.

U drugim delovima naše zemlje situacija je bila drugačija, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je ove sedmice da je za samo dva sata u nedelju ispaljeno 829 protivgradnih raketa, što je oko 10 odsto ispaljenih na godišnjem nivou. Najveću štetu od grada i kiše pretrpela su sela oko Ivanjice, Čačka i Lučana, a ministar je apelovao na poljoprivrednike da osiguraju svoje useve i voćnjake. Loznica ove godine po prvi put ima pet automatskih protivgradnih stanica, do polovine jula trebalo da bude još četiri, a na početku sezone i 13 stanica sa 27 strelaca.To jeste manje nego prethodnih godina, lani su bile aktivirane 22 od 24, ali automatske imaju veći radijus delovanja, tako da njihov manji broj ne znači slabiju pokrivenost teritorije ni zaštitu. Inače, u budžetu je planirano 3,8 miliona dinara, sto hiljada više nego lani, za novih 95 raketa, koje grad treba da nabavi ove godine. Kako je potvrđeno u Odeljenju za privredu, u narednih desetak dana biće pokrenut postupak njihove nabavke.

Inače, protivgradna zaštita traje šest meseci, do 15. oktobra, a na području Loznice brani oko 61 hiljadu hektara, od čega je skoro 36 hiljada poljoprivredno zemljište.