U organizaciji lista „Gazdinstvo” i TV produkcije „Otkos”

 

SUTRA U NOVOM SADU FORUM O PŠENICI

Novi Sad, 12. septembar 2018.

Sutra (13. septembra) će se održati rasprava na Forumu o pšenici, sa osvrtom na  proizvodna iskustva, setvu i profitabilnost. Ratari i eksperti različitih specijalnosti, uz učešće predstavnika državne administracije i komorskog sistema, razmatraće niz tema vezanih za pšenicu. Mnoga pitanja su odavno postavljena, a jedno od njih je i za koga se seje pšenica i sa kojim ciljem. Ali to nije sve.

Kolike su stvarne potrebe Srbije za hlebnim zrnom i semenom: kako se utvrđuje obim setve i žetve, iskustva i ocene ovogodišnje žetve, kvalitet zrna i standardi  mlinske industrije, određivanje kvaliteta i nadzor, javna skladišta i garancija za robne zapise, da li se može vratiti ugovor između ratara i mlinske industrije, šta pokazuje analiza o vremenu prodaje i ceni pšenice...?

Na ovaj sastanak pozvani su eksperti, predstavnici iz državne administracije, izvoznici i mlinari, kao i novinari. Većina pozvanih gostiju je potvrdila dolazak.

Naša redakcija je slične razgovore organizovala i pre šest godina i biće interesantno da uporedimo šta se u ovom sektoru biljne proizvodnje promenilo do danas. Nažalost, od tada do danas ugašena su javna skladišta i nadoknada za skladištenje, kao i robni zapis, kao garancija za kratkoročne kredite.

Preporučujemo Vam da pročitate priloge o pšenici, koje smo objavili u listu „Gazdinstvo” (broj 131), a nalaze se i na našem portalu „AgroServis plus” (postavljeno 6. septembra).

U najavi ovog događaja, gostujući danas u programu Radio Novog Sada, glavni urednik lista „Gazdinstvo” Čedomir Keco izneo je više pojedinosti na koje želi da odgovori najavljeni Forum. On je naveo da ima tema koje zaslužuju pažnju, a da je sada najvažnije da se utvrdi koliko lagerovane pšenice, upotrebljive za mlinsku industriju i za izvoz, imamo u Srbiji, a koliko će se ponuditi za stočnu hranu i kako sprovesti vrednovanje zrna prema kvalitetnim grupama.

Današnji razgovor u Radio Novom Sadu – Đorđe Simović i Čedomir Keco

  • Nije realno da se govori i zahteva uvoz pšenice, a da ne znamo sa kojim kvalitetom raspolažemo i ko je utvrdio taj kvalitet i kako – naveo je Keco i podsetio da je bio među retkima koji je preporučio da se kvalitetna pšenica odmah ne prodaje, jer će imati veću cenu, što se i dogodilo.

Međutim, sada je situacija neizvesna, jer Ruska federacija nije ograničila izvoz hlebnog žita i naša pšenica u lukama Crnog mora može biti skuplja i da mi nemamo kupca.

Forum o pšenici počinje u 11 časova, u zgradi Foruma u Novom Sadu, ulica Vojvode Mišića 1, sala na IV spratu. Ulaz je slobodan.