U SRBIJI NESTAJE SVAKO ČETVRTO SELO

 

Beograd, 18. mart 2011.

 

U Srbiji nestaje svako četvrto selo. U njima umiru ljudi, a sa njima nestaju i sela. Sve ovo govori da se srpsko selo nalazi u dubokoj agoniji jer se gasi život u njima. Ostaju nam stotine hiljada hektara neobrađenog zemljišta, pa se Srbija nalazi na putu da bude zavisna od uvoza hrane.Setimo se da nas je selo hranilo i pružalo nadu za opstanak. Jer, povratak na selo ne znači samo rad u poljoprivredi, već i oko nje. Stalno pričamo i o ruralnom rauzvoju i turizmu u selima, a to je daleko od naše stvarnosti. Jer nije poduprto materijalno kako bi postalo realno. Kako bi selo opstalo i ostalo, pokrenuli smo akciju da se dodeljuju priznanja onima koji su dali doprinos za razvoj srpskih sela. Jer, cilj nam je zaustaviti njihovo gašenje. Ovo je, između ostalog, istakao na konferenciji za novinare potpredsednik Privredne komore Srbije dr Stojan Jevtić.

Danas u pojedinim srpskim selima možete videti stare, oronule kuće, ali i velelepne, koje stoje neiskorišćene, pa i one propadaju jer u njima niko ne živi. Takvih objekata je ponajviše u istočnoj Srbiji, kaže Jevtić. Sve nas mora da zabrine to što se u selima gase škole. To je i prvi znak da će nestati i sela. Dakle, stanje u selima govori da su srpska sela izneverili naši intelektualci, jer su se stideli sela i poljoprivrede, a političari su to potvrdili, naglasio je Jevtić.

Direktor Zavoda za proučavanje sela profesor dr Đura Stevanović je naglasio da će u Srbiji za deceniju nestati oko 700 sela u kojima živi manje od 100 stanovnika čija je prosečna starost oko 65 godina. Po njegovim rečima, selo i seljak su danas marginalizovani u društvu, pa zato doživljavaju i takvu sudbinu. Zbog toga društvo mora da promeni svoj odnos prema srpskom selu – poruka je naučnih radnika.

- Država treba da kaže da li su joj potrebni selo i seljaci. Kako bi ljude postakli da se vraćaju i ostaju na selima, u toku je akcija za dodelu priznanja onjima koji su najviše učinili na tom polju. Obratili smo se lokalnim zajednicama i odgovarajućim organizacijama da nam dostave obrazložene predloge za izbor uglednih seoskih domaćina, mesnih zajednica, pojedinaca i realizatora aktivnosti na obnovi i razvoju srpskog sela. Priznanja će biti dodeljena i lokalnim samoupravama koje su dale konkretan doprinos razvoju poljoprivrede i sela, kao i specijalizovanim institucijama u funkciji razvoja sela, zemljoradničkim zadrugama, udruženjima poljoprivrednih proizvođača, intelektualcima i zavičajnim klubovima, komunalnim preduzećima koja uspešno rešavaju probleme infrastrukture na seoskim područjima i ostalima koji se bave selom i poljoprivredom - kaže Stevanović.

Predlozi za dodelu priznanja treba da se dostave do kraja marta ove godine Zavodu za proučavanje sela u Beogradu, Dečanska 14.

                                                                                                                                                                                                                  (AgroServis)