U TOKU JE JAVNI POZIV ZA SUBVENCIJE ZA KRAVE ZA UZGOJ TELADI

 

Beograd, 18.04.2023.

  • U toku je javni poziv za subvencije za krave za uzgoj teladi za tov na koji proizvođači mogu da se prijave do 10. maja. Pravo na ovu meru imaju proizvođači čije krave su oteljene od 1. aprila prošle do 31. marta ove godine. Cilj ovog davanja države je da proizvođači zadrže grla na farmi i tako povećavaju stado.


Proizvođači teladi su u dilemi, da li sačuvati stado ili prihvatiti nerealnu ponudu nakupaca, kaže Bojka Plavšić koja na farmi u Iđošu ove godine ima 45 teljenja.

- Ako se ne dođe do novca, moraju se prodavati. Ovo sad ako se zadrži, osemenjava se u avgustu mesecu. Sledeće godine se teli, rekla je Bojka Plavšić, proizvođač mleka iz Iđoša.

Slično je i u opštini Ćićevac, ali su problemi nešto manji, jer opština ima ukupno 400 krava, pa i manje teladi.

- Imam trenutno 10 muznih grla, 5 teladi koja ostavljam da čuvam. Interesuje me za tov junadi koji planiram da proširim proizvodnju, ali još više bi me interesovale subvencije za genetski materijal junica, kaže Boban Rajković, stočar iz sela Pločnik. 

Država daje subvenciju od 20 000 dinara po oteljenoj kravi. Prijave su elektronski.

- Mi smo otvorili dva šaltera gde im svakodnevno pomažemo oko konkurisanja na aktuelnim konkursima kako bi oni lakše došli do novih subvencja – kaže Alkeksandar Stojanović, kancelarija za poljoprivredu opštine Ćićevac.

Broj mlečnih i tovnih krava ne može se povećati bez državnih podsticaja. U toku je javna rasprava o zakonu o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju.

- Naš predlog je da se sadašnje mere koje su dakle na snazi unesu kao minimalne i da odatle krećemo ili da na tome ostaje. Vlasnici tih grla su uglavnom mala domaćinstva i to njima nešto znači i ako bi njima stimulisali da im ostane žensko tele mi bismo za jedno tri do četiri godini povećali to stado – kaže Čedomir Keco, udruženje "Agroprofit".

Prošle godine su novac za oteljene krave koje ne moraju biti umatičene dobili domaćini za 56 000 grla.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---