četvrtak, april 18Agro servis

Udruženje „Agroprofit” izabralo poslovnog partnera za izvoz junadi i mesa

 

CENA JUNADI JEDNAKA CENI 12-15 KG KUKURUZA!?

Novi Sad, 21.03.2022.

Udruženje „Agroprofit” danas je stručnoj i poslovnoj javnosti saopštilo više pojedinosti o tržištu i ceni žive junetine kod nas i u svetu. Povod je bila promocija publikacije o ovoj temi, a među autorima desetak tekstova je i prof.dr Branislav Vlahović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji je obraćajući se farmerima rekao da su proizvodnja junadi i tržište u Srbiji i dalje nestabilni, a potrošnja  po stanovniku nije veća od 3,5 kg.

– Sa ostvarenim tovom i pored svega mi imamo ponudu za izvoz i ona se realizuje tamo gde su prihvatljive naše cene. Situacija bi bila bolja da smo ostali na tržištu Turske, a neizvesan je i plasman u Rusiju. Koja ćemo nova tržišta osvojiti, zavisi od mnogo faktora – rekao je prof.dr Branislav Vlahović.

Iznoseći pojedinosti o troškovima proizvodnje, on je naveo da se oni sada među ekonomistima vezuju za berzansku cenu kukuruza u našoj zemlji.

  • Realno je, naspram svih troškova koji imaju stočari u gajenju, da prodajna cena žive mere junadi bude jednaka ceni 12 do 15 kg merkantilnog kukuruza. Ove cene mogu uticati da juneće meso u maloprodaji bude od 1.000-12.00 dinara – rekao je prof. Vlahović.

Slobodan Đurić, Radiško Dobrić, Čedomir Keco i prof.dr Branislav Vlahović

Slobodan Đurić, ekonomski stručnjak, saradnik u izradi publikacije, naveo je da se Srbija prema svojim proizvodnim cenama uklapa u maloprodajne cene mnogih arapskih zemalja, ali i Grčke i Italije i, prema njegovim rečima, to je šansa za osvajanje ovih tržišta. On je podsetio da prodaja junećeg mesa kruži. Tako, na primer, Italija izvozi meso, a odgovarajuće veće količine uvozi iz Argentine.

Autor publikacije Čedomir Keco je rekao da stočari ne treba da se uzdržavaju u formiranju prodajne cene,  jer oni ne utiču na enormne troškove koji nastaju, pre svega, zbog cene kukuruza i soje.

Udruženje „Agroprofit” je uspelo da u Albaniji pronađe Kompaniju KAZAZI i da ovoj savremenoj klanici preporuči saradnju sa našim farmerima. Udruženje nema zakonski okvir da se bavi trgovinom, ali može da pronalazi partnere kojima preporučuje saradnju sa svojim članovima Proizvodne grupe odgajivača tovnih rasa goveda, koji rade u celoj zemlji. Zbog dalje realizacije prodaje junadi mesa, ceo posao će preuzeti Kompanija MMD STOČAR doo iz Despotova, sa kojom je Udruženje „Agroprofit” danas potpisalo Sporazum o poslovnoj saradnji. Radiško Dobrić, direktor pomenute kompanije, je obećao da će preuzimati junad od članova Proizvodne grupe i za domaće tržište, kao i da će ponuditi uslužni tov i telad za farmere koji se odluče za ovaj posao.

Radiško Dobrić, direktor MMD Stočar doo i Čedomir Keco, zastupnik Udruženja Agroprofit potpisuju Sporazum o saradnji

Udruženje „Agroprofit” od 2009.godine do danas značajno je uticalo da uz simentalsku rasu goveda u Srbiji – gajimo najkvalitetnije tovne rase – hereforda, angusa, limuzina i šarolea. Ovo Udruženje zagovara uzgoj goveda u sistemu „krava-tele” i to uz korišćenje pašnjaka. Tako je danas  afirmisana, kao nova aktivnost Udruženja, da se na tržištu junetine u Srbiji pojavi potpuno nova ponuda –  „Naša junetina iz prirode”. Cilj je da se za tržište u našoj zemlji, ali i za izvoz, pripremi junetina vrhunskog kvaliteta – sveža i ukusna. Sačinjena pravila za ovu proizvodnju će se vremenom dograđivati, kao i sadržaj ponude. Obeležje „Naša junetina iz prirode” pripada odgajivačima junadi koji poštuju pravila o dobrobiti životinja i veterinarske zaštite. Ovu junetinu iz prirode lako će prepoznati svaki kupac, jer će to biti ime i prezime za novi kvalitet ponude i potvrda visoke moralne proizvodnje naših odgajivača.

 Subvencije  

—> KLIKNITE OVDE! <---


 Pregled Cena Žitarica  

—> KLIKNITE OVDE! <---


— Vaš komentar na nove cene žitarica 
  
—> KLIKNITE OVDE! <---

— Besplatni Agro Saveti 
—> KLIKNITE OVDE! <---

Ostavite odgovor