УКРАЈИНСКА ПШЕНИЦА ОБОРИЛА ЦЕНЕ НА СВИМ ТРЖИШТИМА

 

Београд, 28.12.2022.

Политика

  • Ово је велики проблем за пољопривреднике из Србије јер су и они примењивали агротехнику у време изузетно високих трошкова улагања, пре свега за ђубриво

Јефтине житарице из Украјине већ неколико месеци преплављују тржиште и обарају цене европских произвођача. Порука да се ово хитно заустави стиже из Пољске где су пољопривредници у неколико градова тракторима блокирали улице, складишта и фирме које се баве откупом, затраживши од државе да што пре реагује. Пољска је требало да буде само транзитна земља за украјински извоз, али све се отргло контроли. Ратари тврде да су велики откупљивачи напунили своја складишта јефтиним украјинским кукурузом. Истовремено, они не могу да продају свој чија је цена пала на невероватних 139 до 170 евра по тони. То је и до 85 евра мање него пре два месеца.

Незадовољни пољопривредници нагласили су током протеста да их је оваква ситуација довела до ивице банкрота јер су се задуживали и по високим ценама куповали репроматеријал да би могли да обаве пролећну сетву. Тврде и да су преварени јер им је током жетве Министарство пољопривреде саветовало да не продају жито јер ће цена расти, али је она пала и за 40 одсто.

Удружење „Агроунија” и синдикат пољопривредника „Солидарност” масовније протесте заказали су за 11. и 17. јануар. Затражили су од владе да се одмах обрати Европској комисији за хитно увођење стопе царине од 50 одсто на житарице и уљарице који се увозе из Украјине. На који начин преплављивање тржишта украјинском робом утиче на произвођаче у Србији и какве би могле да буду последице. Цене пшенице и кукуруза већ неколико недеља константно падају, а притом је у последње време забележено и затишје на домаћој берзи због пада тражње.

Аграрни аналитичар Жарко Галетин каже за „Политику” да Србија никада није била увозник украјинске пшенице, а још мање кукуруза јер смо имали довољно своје робе и стабилне билансе.

– Ми смо увозно независни чак и у овој лошој години. Ипак, то је берзанска роба, то је систем спојених судова и цене се преливају на сва тржишта. Не може се, рецимо, догодити ситуација да је цена у Америци 350 долара по тони, а у Србији 250 – објашњава наш саговорник. Према његовим речима, ова година је апсолутно једна нерегуларна година са становишта тржишне логике.

У једном тренутку имали смо и до 20 милиона заробљене робе у Украјини због блокаде црноморске луке. То су количине које су недостајале у промету на светском тржишту.

– Сада су пуштени кукуруз и пшеница који су дуго стајали и који су врло проблематичног квалитета. Украјинци су цену максимално спустили, као на сезонским распродајама, само да се роба прода – наглашава Галетин. Додаје да је то толико пореметило тржиште да смо се сада нашли у једној потпуно неуобичајеној ситуацији.

– Сва та роба била је скупља у време жетве него што је сад, што је супротно свим досадашњим принципима. Ово је велики проблем за све произвођаче, па и оне из Србије јер су и они примењивали агротехнику у време изузетно високих цена инпута, пре свега ђубрива. И овде се поставља отворено питање о економској исплативости и затварању калкулација, што Пољаци сада највише осећају – наводи Галетин. Напомиње да је пад тражње, који је приметан, последица очекиване рецесије. Он ипак очекује да ће овај талас велике понуде житарица с ниским ценама проћи јер су прехрамбено зависне државе оберучке прихватиле те контингенте и део њих ће наћи свог купца.

– Процене су да ће, већ у другој половини јануара, цене престати да падају и да ће се до тада истрошити део залиха. Цене би тада могле да се врате на неки реалнији ниво – каже Жарко Галетин.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---