USPEH FUTOŠKIH POVRTARA

 

Futog, 30. novembar 2010.

 

Proizvođači kupusa iz Futoga ove sezone izvešće oko 5.000 tona svežeg kupusa u zemlje Evropske unije i u Ukrajinu, a to je svega oko 15 odsto od ukupne proizvodnje.

Kako je za „AgroServis” izjavio Goran Puača, predsednik udruženja proizvođača povrtara, po prvi put svoj rod samostalno, bez posrednika, izvoze i po utovaru dobijaju novac. Trenutno se u izvozu svež kupus prodaje po 8-10 dinara po kilogramu, a kiseli za oko 65 dinara po kilogramu.

Ovih dana prve količine kiselog kupusa (22.000 kilograma) od proizvođača Milana Majkića preuzeo je kupac iz centra Londona. Izvozne aranžmane imaju i gazdinstva Janja i Ćulum.

- Ako se ubrzano nastavi prodaja svežeg futoškog kupusa za Ukrajinu, može se dogoditi da dnevcna pijaca kupusa sa futoških ulica nestane za dan, rekao nam je Puača.

Proizvođači u Futogu, koji se bave kišeljenjem, zapošljavaju oko 50 radnika i razmišljaju da proizvodnju po njihovoj tehnologiji ponude i drugima u regionu da bi imali dovoljno glavica za kišeljenje. Futoški kupus ima obeležje geografskog porekla i svi oni koji ga pakuju dužni su da stave takvo obeležje što garantuje poreklo.(AgroServis)