USPEO EKO-ETNO SAJAM

 

Zagreb, 31. oktobar 2011.

Na tradicionalnom Me─Ĺunarodnom sajmu ruralnih podru─Źja i usluga EKO-ETNO Hrvatska – Evropa u─Źestvovalo je 1.000 proizvo─Ĺa─Źa, dok je priredbu razgledalo blizu 100.000 posetilaca.                                                

U novom zagreba─Źkom Poslovno trgova─Źkom centru GREEN GOLD zavr┼íen je tradicionalni Me─Ĺunarodni sajam ruralnih podru─Źja i usluga EKO-ETNO HRVATSKA – EVROPA, koji je od 26. do 30. oktobra ove godine okupio oko 1.000 proizvo─Ĺa─Źa - izlaga─Źa iz vi┼íe desetina zemalja. Sajam je razgledalo blizu 100.000 posetilaca, a manifestacije je pratilo 114. akreditovanih novinara iz Hrvatske i sveta. Sajam koji je prezentovao spoj tradicionalnog i modernog u ┼żivotu stanovni┼ítva zemalja u─Źesnica Sajma, posetio je i predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipovi─ç pod ─Źijim pokroviteljstovm se i odr┼żavala priredba. On je posebno istakao da je dobro ┼íto se na sajmu izra┼żavala inicijativa i kreativnost ljudi koji su svojom marljivo┼í─çu napravili proizvode vrhunskog kvaliteta. Va┼żno je ┼íto je tu re─Ź o ekolo┼íkom pristupu proizvodnji hrane, ┼íto je i budu─çnost hrvagskog gospodarstva. Po njegovim re─Źima, zbog ulaska Hrvatske u EU veoma va┼żna je afirmacija negovanje nacionalne kulture i tradicije kao nacionalnog identiteta.

Sajam je, prema oceni organizatora, protekao u dobroj poslovnoj atmosferi, a za ponu─Ĺene projekte i proizvodnju hrane, kao i ruralni turizam u Hrvatskoj posebno interesovanje je vladalo kod predstavnika najrazvijenijih zemalja Evrope. Srbiju je na ovom Sajmu predstavljala Turisti─Źka organizacija op┼ítine Zrenjanin. Saradnik u zrenjaninskoj turisti─Źkoj organizaciji Sini┼ía Te┼íi─ç je istakao da je posetiocima prikazan seoski turizam u Vojvodini za koji vlada veliko interesovanje. Pored toga posetioce zrenjaninskog ┼ítanda, po re─Źima referenta za turizam Milice Dalja posebno su interesovale ─Źinjenice o Carskoj bari.

Idejni tvorac Sajma EKO-ETNO HRVATSKA – EVROPA dr Dijana Katica je naglasida da je posebnu pa┼żnju posetilaca iz inostranstva privukao projekat „Autohtona hrvatska kuhinja“, kao i Festival najboljih hrvatskih regionalnih rakija i vina. Ove godine, kako ka┼że Dijana Katica, pokrenuta su i dva nova projekta s ciljem da se urbana i ruralna kultura pribli┼że jedna drugoj. Tokom konferencije predstavljeni su i primeri dobre proizvo─Ĺa─Źke prakse iz Evrope, vezani za ruralni razvoj i brendiranje proizvoda i usluga ruralnih podru─Źja kao neizostavnog dela tog procesa.

Na─Źelnica u Odjelu za ruralnu infrastrukturu i usluge Republike Hrvatske Andrea Laklija posebno je istakla da se ovde na jednom mestu mogao videti celokupan ruralni razvoj Hrvatske, ko je dokle stigao i kako dalje. Tajnik ┼Żupanijske komore Virovitice Milan Van─Ĺura isti─Źe da je svaka regija koja se predstavljala ─Źinila zasebnu celinu, i ono ┼íto prikazivano u proizvodnji hrane, posebnu autohtonu specifi─Źnost.

Na sajmu je najavljeno i odr┼żavanje Tre─çeg me─Ĺunarodnog skupa o ruralnom razvoju i turizmu, koji ─çe se odr┼żati naredne godine u Osijeku, uz prisustvo svih zemalja ex Jugoslavije i tridesetak dr┼żava sveta.