УЗГОЈ ЈАБУКА СКУП И ЗАХТЕВАН – ДА ЛИ СЕ И КАДА ИСПЛАТИ

 

Чачак, 06.10.2021.

РТС

  • У чачанском крају у јеку бербе јабука воћари који су наводњавали засаде и штитили их од суше задовољни су квалитетом и приносом. Да је воћарство скупо али исплативо, тврде произвођачи из села Јежевица.

У младом воћњаку Рајићи су прошле године са 60 ари убрали шест тона јабука. Ове, процењују, биће двоструки род. Да се велика улагања у воћарству исплате показује берба плодова само прве класе.

"Воће је много захтевно и много је скупо. Целокупна агротехника – од орања, припреме земље, до садног материјала и ко је у могућности да покрије", каже Мијалко Рајић из Јежевице код Чачка.

Управо су им у протеклом сушном лету мреже заштитиле 1.350 садница јабуке.

"Има заштиту од града, он има заштиту и од мраза, од сунца, јер ту јабука нема ожеготине. Ове године било сунце страховито. Где год јабука била откривена она више није, само је за индустрију", каже Мијалко. 

У берби су сада три генерације Рајића. Да отплате сва улагања у воћњак кажу потребно је пет година. Ипак, рачуницу имају.

"Ако је добар улог нормално да ће се то одразити на добар плод и свакако ће бити и добра зарада од тога. Мислим, на почетку треба издвојити одређену своту капитала, који је потребно уложити, али у неком одређеном периоду та свота се и свакако врати", каже Бојана Рајић.

Верују да би се брже исплатило да имају хладњачу, али су за воћаре са мањим засадима, како истичу, и то велика улагања.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---