VAŠAR U RUMI OBELEŽILA PONUDA STARE MEHANIZACIJE

Ruma, 5. mart 2010.

Vašar u Rumi, nekada poznat i posećen zbog ponude stoke, na početku ovog meseca pokazao je novo lice – ogromnu ponudu polovnih poljoprivrednih mašina: traktora, kosilica, prikolica, drljača, sejalica...
Najviše se nude mali remontovani traktori. Ferguson od 35 KS je nuđen za 2.000 evra, a jači traktori su duplo skuplji. Kupci su ostali uzdržani prema izloženom poljoprivrednom parku. Izuzev nekoliko novih setvospremača i par prskalica ništa i nije prodato. Međutim, rezervni delovi; raonici, zupčanici, kaiši … su bili najtraženija roba.
Ponuda teladi je bila solidna, oko 1.100 komada, a cena se kretala od 350-520 evra po komadu. Nakon duže pauze ovde su se pojavila i telad – melezi buše i simentalaca, ali su ostali neprodati.
Iskusni tovljači iz Južnog Banata birali su telad za produženi tov do 750 kilograma, jer im, kako kažu, jedino takav posao donosi profit po junetu.
Izuzev dvadesetak komada prasadi, po ceni od 180 dinara za kilogram, druge ponude svinja i nije bilo.
Jagnjad teška 25 kilograma prodavana je po 180-200 dinara za kilogram, ali od ponuđenih oko 500 komada prodato je svega pedesetak.
Održani vašar ostaće zabeležen po slaboj ponudi goveda. Trgovci iz Novog Pazara nakon više godina nisu uspeli da napune kamion sa izmuženim kravama, čija je cena bila 1,3 evra. Svega jedan utovljeni bik prodat je za 1,6 evra po kilogramu.
Prošlogodišnji otkos deteline u bali od 15 kilograma imao je kupca po 120 dinara za kilogram, dok je kukuruz u džakovima koštao 11 dinara po kilogramu i sve ponuđene količine su prodate.