ВЕЋЕ ПРЕМИЈЕ ЗА МЛЕКО ЗА ТРИ ДИНАРА НЕЋЕ ЗАУСТАВИТИ РАСПРОДАЈУ КРАВА У СРБИЈИ

 

Београд, 25.08.2021.

Политика

Произвођачи млека у Србији оценили су да најава о повећању премије за млеко за три динара по литру, са седам на десет динара, неће зауставити распродају крава јер се млеко продаје за око 37-38 динара по литру, а просечни трошкови производње су око 56 динара. Власник фарме крава из околине Крушевца Горан Стојановић, рекао је за Бету да распродаје фарму од 23 краве јер је проблем са јефтиним млеком требало решавати пре него што та производња финансијски потпуно не уништи пољопривреднике који се њоме баве.

– Од 23 краве до сада сам продао 13 и продаћу све до једне јер нема вајде од тог рада, а повећање премије за три динара је касно стигло – казао је Стојановић и додао да је цена млека никаква, а премију за ову годину још није добио.

Власник из Великог Шиљеговца Радован Игњатовић навео је да је подизање премије од три динара по литру добродошла помоћ после шест година колико држава није повећавала ту врсту финансијске подршке, када би и млекаре подигле откупну цену. – Све је поскупело и повећање премије од три динара значило би нам да смањимо губитке када би и млекаре подигле откупну цену бар десет динара, али су ми у „Екомлеку”, којем продајем млеко, рекли да могу да подигну откупну цену за два динара, а то је смешно – нагласио је Игњатовић.

Додао је да је све поскупело, од нафте до сточне хране и да је сојина сачма која је неопходна за концентрате са 60 динара по килограму 2020. поскупела 2021. на 110 динара. Напоменуо је да за ову годину још није добио премију која се исплаћује квартално и да за два квартала потражује око 300.000 динара.

Миладиновић је навео да једино што га спречава да распрода сточни фонд су кредити које је узео, па новац који добије од млека преусмерава у банку без могућности да задржи део како би наплатио рад.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---