VEĆI AGRARNI BUDŽET KADA STIGNU EVROPSKI FONDOVI

Pomoćnik ministra poljoprivrede Slobodan Teofanov u Senti

Senta, 26. mart 2010.

Slobodan Teofanov, pomoćnik ministra za poljoprivredu, obrazlažući donete uredbe Vlade o trošenju Agrarnog budžeta poljoprivrednicima u Senti, izjavio je da će podsticaji u budućnosti za njih biti veći kada Srbija počne da koristi evropske pristupne fondove.
- Do tada želimo da pomognemo, pre svega, malim komercijalnim gazdinstvima, koji su nosioci razvoja agrara u našoj zemlji. Ove godine, zbog toga smo i predvideli nabavku mehanizacije uz povraćaj sredstava u iznosu od 30 – 40 odsto vrednosti mašina – istakao je Teofanov.
Poljoprivrednici su pozdravili obim i brzinu donetih uredbi, ali su predložili da se deo uredbe o prikazivanju fiskalnih računa za mineralno đubrivo svede na 6.000 i da se priznaju otpremnice i računi zadruga koje su preko Produktne berze, ove sezone, kupile više od 20.000 tona mineralnog đubriva, koje su preuzeli bez fiskalnih računa njihovi kooperanti.
Poljoprivrednici su, takođe, predložili državi da bi bilo korisnije da zajednički sa njima kupuju mehanizaciju, a ne da poljoprivrednik prvo sam plati sve, a onda da navedeni iznos kao subvenciju dobiju u vidu povraćaja. Ovakav način učešća države, smatraju poljoprivrednici, olakšao bi nabavku preko potrebnih traktora.
Slobodan Teofanov je obavestio poljoprivrednike da će u Senti biti otvorena i kancelarija za ruralni razvoj, a gazdinstvima je preporučio da koriste usluge savetodavnih službi, koje su spremne da za registrovana gazdinstva obavljaju i sve administrativne usluge, jer većina uredbi biće realizovana po sistemu, kako je rekao Teofanov, „ko prvi devojci, biće njegova”, što poljoprivrednici smatraju lošijom ponudom kod konkursa.
Većina poljoprivrednika u ovom regionu, kako su to danas naveli, sprema se da konkuriše za novac iz Agrarnog budžeta namenjen mehanizaciji, povrtarstvu, stočarstvu i za osiguranje. Oni smatraju da je izuzetno dobra ponuda države što ove godine postoji mogućnost da se udruže komercijalni krediti banaka i kreditna ponuda Ministarstva poljoprivrede, kao i povlastice koje su navedene u uredbama za nabavku opreme.