VIVO – Irig

 

VOĆARSKO-VINOGRADARSKI SAJAM ZNANJA

Irig, 23. novembar 2018.

Za Irig su hroničari odavno zabeležili da je to vinska prestonica, a ovaj laskavi naziv svakim danom se sve više potvrđuje. Od 4. decembra Irig postaje i mesto u kome se rađa Sajam voćarstva i vinogradarstva – nazvan VIVO.

Mudrošću lokalne uprave, sajam će biti dvodelni – prvi deo je put do znanja u ovoj oblasti i 4. decembra „vodi” u Hotel „Termal” u Vrdniku, gde će pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević svečano otvoriti ovaj skup.

U ime domaćina učesnike i goste će pozdraviti Stevan Kazimirović, predsednik opštine Irig i Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj Iriga.

Za vinogradare u 11 časova u sali B počinje poseban razgovor. Razgovaraće se o tome – kako podići i razviti proizvodnju organskog grožđa (vinograd) i šta je potrebno dograditi u vinogradarskom i vinarskom sektoru da bi sproveli standarde EU.

Sajam će početi u 9 časova promocijom kompanija, fondova i banaka, a nakon svečanog otvaranja govoriće se o zaštiti jabuke.

10.00  Svečano otvaranje sajma – pozdravna reč organizatora i obraćanje pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

10.20  Izbor sadnog materijala, krizne tačke i cena novog voćnjaka

11.00  Zaštita jabuke

11.20  Zadrugarstvo u voćarstvu

11.40  Šljiva – rakija, sušenje, prerada – kako dalje?

14.15  Prognozno-izveštajna služba i potrebe voćara i vinogradara

14.35  Perspektivne voćne vrste i sorte

14.55  Gde su nova tržišta za naše voće i kako sačuvati postojeća

Domaćini su pozvali vinarije da u vinskom sokaku ponude vina za slave po nižim cenama. Učenici Poljoprivredne škole iz Iriga će ponuditi nokle sa šljivama i gibanicu sa grožđem.

Voćari su uglavnom birali teme i posebno ih interesuje plasman jabuka za koje još nemaju kupca.

Naš poznati ekspert za voćarstvo prof. dr Zoran Keserović kaže za naš list da je rod jabuka bio 430.000 do 450.000 tona i da se gotovo 80 odsto roda nalazi u hladnjačama i čeka kupce.

Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj Iriga

Organizatori sajma su pozvali i predstavnike Privredne komore Srbije, udruženja i izvoznike da bi sagledali tržišta.

Sajam voćarstva i vinogradarstva u samom rađanju ideje podržale su agencije i kancelarije za poljoprivredu iz opština Inđija, Ruma, Sremska Mitrovica, Pećinci i Šid.