Воће мирује

 

Чачак, 10.01.2023.

РТС

  • Стручњаци кажу да пролећне температуре за сада нису неповољно утицале на воће

У Миоковцима кoд Чачка памте године када је вегетација раније кренула и када су због касних мразева имали штете у воћњацима. Ипак, на јануарско пролеће, које за сада није донело проблеме, нису навикли.

'"Никада није било на Божић 18 степени. Значи Божић дошао као да је Васкрс, као да је април месец. Ако наставе температуре преко дана да буду плус, у ноћи минус, може да буде смрзавања цветних пупољака врло лако", каже произвођач воћа из Миоковаца Владимир Јелић.

''На воћу нема оштећења, али ако се случајно наставе овако високе температуре ово некада мора искијати. Највероватније ће бити опет као и сваке године у априлу, чак и у мају мразеви који ће, поготову, коштичаво воће да униште'', сматра воћар из Миоковаца Слободан Никитовић.

Иако су у крају познатом по воћарству произвођачи забринути, суво време и сунчани дани имају и добре стране. Погодују за зимске радове у воћњацима.

''Можемо да искористимо за сада за бацање ђубрива, вештачког стајњака у гранулама", каже Михаило Пауновић из Миоковаца.

Већем ризику изложене су воћне врсте код којих је краће зимско мировање, кажу стручњаци, што је нарочито изражено код кајсије по којој је ово село надалеко чувено.

''Може изазвати мразопуце код самих врста воћа као и код јабучастих, а поготову код коштичавих врста, што можемо врло лако видети код шљива или код брескви и код других дрвенастих воћака, односно код самих дебала'', објашњава мр Бранко Танасковић из ПССС Чачак.

Уместо топлих дана воћу у чачанском крају, произвођачи кажу, више би погодовао снежни покривач и неколико степени испод нуле.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---