VOJVOĐANSKA JUNAD OTPLOVILA U LIBAN

Novi Sad, 13. avgust 2010.

Iz Srbije je preko luke Bar kupcu u Libanu prodato 530 komada utovljene junadi prosečne težine oko 600 kg.
Izvoznik – holandska kompanija – robu je kupila uglavnom u Vojvodini, a uskoro se priprema i novi prekomorski transport. S obzirom da troškove brodskog prevoza plaća krajnji kupac, farmeri su mogli da ostvare cenu od 1,75 evra po kilogramu.
Bora Živanović iz Žablja, jedan od najvećih odgajivača „bebi bifa“, za „AgroServis“ kaže da posle ovog izvoza u Srbiji neće biti junadi za bagatelne iznose jer se ceo tov sveo na oko 20.000 grla, a nekada smo imali u tovu više stotina hiljada.
- Velika je šteta što država nije prepoznala ulogu stočarstva, a posebno tova junadi, u razvoju konkurentnosti poljoprivrede. Zamislite kako mi prolazimo na tržištu na kojem se nudi junad subvencionisana i sa 300 evra po komadu. Ti farmeri ne pitaju koliko košta tele za tov, a mi za podmladak treba da damo polovinu od utovljenog juneta, - kaže Živanović.
Telad za tov u Srbiji prodaju preprodavci koji po kilogramu zarađuju 1-1,5 evra, pa je cena teladi od 150-180 kilograma oko 500 evra.
Agroekonomista Jelena Krstić, analitičar u nevladinoj organizaciji „Agroprofit“ iz Novog Sada, kaže:
- U Srbiji je davno pukao lanac uslužnog tova, a ništa novo nije uspostavljeno. Zadruge se ovim poslom ne bave, a izvozne kompanije su odustale od posla zbog slabe konkurentnosti, tako da naša šansa za izvozom od 8.000 tona – ostaje samo šansa. Zapravo, mi ni nemamo nacionalni program razvoja govedarstva – opredelili smo se za mlečno govedarstvo, a nemamo zdrave odnose u tom sektoru, pa su mnogi i propali, - kaže Jelena Krstić i tvrdi da bez povezivanja celog lanca u stočarstvu, od tova do klanica i izvoznika, neće biti rezultata, a država u čijoj poljoprivredi stočarstvo ne čini više od polovine je agrarno nerazvijena. Sa 36 ili 38 odsto stočarstva u tom okviru, mi nismo agrarna velesila, kako se često čuje.
Privredna komora Srbije je pre dve godine donela odluku da osnuje klaster za tov junadi, ali nisu uspeli ni da popišu tovljače, zainteresovane klanice i izvoznike.
(AgroServis)