četvrtak, april 18Agro servis

„VOJVODINAŠUME” POSLE DESETODNEVNE NEIZVESNOSTI  PREVEZLE GOVEDA SA KRČEDINSKE ADE

Danas je sa Krčedinske ade počela operacija spašavanja goveda, više od 150 grla, koja su ugrožena nadošlim Dunavom. Zbog brzine posla planirano je angažovanje plovila Vojske, ali se od toga odustalo, jer Vojvodinašume imaju prikladnije skele.

Oko 12 časova prvo stado je ušlo na skelu i biće smešteno na salašu na bačkoj strani dok se sva grla ne sakupe. Za današnji posao planirana su dva utovara, jer stočar Milenko Plavšić ima pomoć radnika iz Vojvodinašuma, kao i desetak kolega koji su pristigli na Krčedinsku adu.

  • Životinje su iscrpljene i veoma lako ulaze na skelu. Sa kravama ulaze i telad, ali ćemo tek večeras znati šta smo spasili – kaže Plavšić.

To što Plavšiću nije dozvoljeno da pre poplave odveze krave u Kovilj ostaće tema za istražne službe, ali će i otvoriti i pitanja – ko i pod kojim uslovima i za čega može da koristi Krčedinsku adu, kao zaštićeno ili poluzaštićeno područje. Struktura vlasništva ove ade je bitna, ali i način kako se koristi, kažu zaštitnici prirode. Uz prastare rase goveda, svinja i magaraca sve do nedavno Krčedinska ada predstavljala je zanimljivu turističku ponudu opštine Inđija, koja znalački koristi sve prednosti prirodnih dobara na svom području.

Plavšić, kako je danas rekao novinarima, iz straha ne zna da li će se vratiti na ovaj teren.

Bez njegovog stada, rogatih podolaca, Krčedinska ada gubi obeležje – „Dunavske oaze”.