Vreme sadašnje

 

NOVAC IZ REBALANSA DRŽAVNOG BUDŽETA „LEČI” POLJOPRIVREDU

Čedomir Keco

Novi Sad, 04.11.2022.

Pojedina udruženja poljoprivrednika, koja svoju aktivnost grade u kritici državne politike prema poljoprivredi i selu, ovih dana u javnosti su se pojavila sa pričom o dolasku, njima nepoznate, nove ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, pripisujući joj nedostatak staža u poljoprivredi, nedovoljno iskustva u ovom sektoru i tako redom.

Ta kazivanja liče na priču đaka prvačića, koji nisu kod upisa u školu stigli kod učiteljice koje su želele mame i tate, a o onoj što im je data nemaju lepo mišljenje.

Mnogi nemaju strpljenje da sačekaju izjave nove ministarke o zatečenom stanju u celom sektoru agroindustrije i, zapravo, politički pokazuju da ne znaju realnost o stvarnom i mogućem u poljoprivredi Srbije. Dobro je što se ministarka na takve prozivke ne obazire.

 

Jelena Tanasković

(foto Republika.rs)

Tačno je da je ova Vlada nastavak politike vodeće stranke i da nijedan od ministara u njoj nema odobreno vreme za prilagođavanje svom poslu, pa ni ministarka Jelena Tanasković. Ali, ako želi, a to se očekuje, da uskoro agrarnu javnost obavesti o prioritetnim poslovima do kraja godine, za to joj je potrebno dosta energije i sakupljanje mnogih saznanja. Za par dana će birati i saradnike po svojoj volji ili iz „škole SNS”. Možda će celu svoju aktivnost vezivati za poruku predsednika Vučića „da će ova Vlada trajati dve godine”, ne ulazeći u analizu koliko je to neproduktivno za poljoprivredu, jer je malo vremena za donošenje ili izmene niza bitnih zakona: o gazdinstvu, poljoprivrednom zemljištu, veterini, savetodavnim službama, stočarstvu, objedinjavanju inspekcijskih službi, integralnoj proizvodnji, mleku...,  a o pravilnicima i uredbama, koje su potrebne, da i ne govorimo. Kada se ovom nepotpunom spisku doda i izrada novog Nacionalnog programa razvoja poljoprivrede i sela, a to sve zavisi od tima u Ministarstvu poljoprivrede, onda se može videti koji je spektar poslova nove ministarke. Možda se svetla u Nemanjinoj ne bi trebalo da gase.

Ranija dva mandata Vlade i predsednika Vučića u pojedinim sektorima su zapustili poljoprivredu, pa čak i preskočili poštovanje niza propisa.

Prvo, država ima u više stavki dvogodišnje neizmerene obaveze, što je pogodilo mnoga domaćinstva. Takvo nečinjenje nema opravdanje „da prednost u finansiranju ima infrastruktura, pa će na red doći i poljoprivreda”. To je nanelo ogromnu štetu gazdinstvima. Najteže je stočarima. Premije za mleko kasne po dva kvartala, isplata novca za kupljena grla, kao i mehanizaciju, nije na vidiku... Ovo ne sme ostati greh Nedimovića, jer 2.500 traktora po povoljnim uslovima za sela u Srbiji niko nije ranije omogućio. On je imao hrabrosti da po ubrzanom postupku, nakon ranijih odugovlačenja, uvede IPARD program u Srbiju, a da li će se ostvariti, zavisi od novog tima.

Mandat Nedimovića i nove ministarke može se povezati političkom orijentacijom, ali sada novi tim ima niz, pre svega, finansijskih obaveza. Dobro nasledstvo za novu ministarku od Nedimovića može biti praksa u kojoj su gazdinstva stekla sigurnost u predvidljivosti mera koje donosi država, uz zamerku da kasne u isplati. To je dobra osnova za inventar finansijskih obaveza i  zaostalih poslova. Narod očekuje isplate bez odlaganja. Njih ne zanima da li je taj dug 15, 17 ili više od 20 milijardi dinara, nastalog u prethodne dve ili tri godine.  Alat za tu isplatu je predstojeći rebalans državnog budžeta, o kojem će se izjašnjavati i narodni poslanici. To je jedini mogući lek u ovom času za poljoprivredu u Srbiji.

Ministar finansija Siniša Mali malo-malo pa kaže da imamo stabilan budžet i dovoljno novca za ispunjavanje državnih obaveza. Po toj već poznatoj krilatici ili na poljoprivredu država ne računa ili ministar obmanjuje javnost. Gazdinstvima nikada kao ove godine nisu bile potrebne pare da bi preživeli. Smanjenje broja muzara ispod 400.000 nastalo je i zbog zakašnjenja premija za mleko, a ne samo zbog skupe hrane.

Dakle, nova ministarka Jelena Tanasković ima mnogo toga da sagleda i da učini niz trezvenih poteza, uz poštovanje stečenih prava poljoprivrednika i da sa tačnim podacima o finansijskim potrebama upozna Vladu. Ne bi valjalo da i u naredne dve godine poljoprivreda ostane iskorišćeni, nebranjeni i prepušteni slučaj u delu privrednog sistema u kome se ništa ne pita.  

Isplata dugovanja gazdinstvima i obim novca za poljoprivredu prema zakonskoj obavezi je prva provera dobrih namera novog saziva Narodne skupštine. Put do te rasprave počinje pregledom poslova i potreba u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Do toga dana dobro je da svi skupa imamo razumevanje  i verovanje u dobre namere  nove ministarke Jelene Tanasković.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---