Vreme sadašnje

 

POČELO SVOĐENJE ČISTIH RAČUNA U UPRAVI ZA AGRARNA PLAĆANJA

Čedomir Keco

Novi Sad, 15.11.2022.

Poljoprivreda u Srbiji tekuću godinu završiće bez usvojenog Nacionalnog programa za period od 2022-2024. godine, ali sa velikom žurbom da se u Upravi za agrarna plaćanja konačno raščiste dugovanja prema gazdinstvima i to je dobra vest za poljoprivrednike.

Sem pravnog propusta od nedonošenja Nacionalnog programa u godini na izmaku poljoprivreda nema nikakvu štetu, jer taj dokument ne bi promenio prilike u sektoru finansiranja. Poznato je da je ova privredna grana, voljom odgovornih, stavljena van dnevne finansijske aktivnosti Ministarstva poljoprivrede ili kako to seljaci vole reći „mi smo na čekanju ili su naši predmetu u radu”.

Tekst sa utvrđenim rebalansom priznao je deo duga i nova izdvajanja u iznosu od 16,5 milijardi dinara, što su čuvari „državnog morala” odmah proglasili uvećanjem agrarnog dinara, što nije tačno. U ovoj sumi novca nalazi se i deo obaveza prema gazdinstvima još iz 2021. godine, ali potpuni dug se još i ne zna.

Gazdinstva će imati pojedinačno ili uz pomoć udruženja priliku da prvo daju mišljenje o Nacionalnom programu poljoprivrede za period do 2024. godine, a uskoro i o Nacrtu budžeta za 2023. godinu, o kome odlučuje Narodna skupština. U tom periodu, a svakako do kraja godine, saznaćemo i konačni dug prema poljoprivrednicima. Sumu će značajno uvećati izdvajanja za dizel, ali i za gajenje šećerne repe. U EU nije praksa da se u finansiranju poljoprivrede unose nove obaveze tokom tekuće godine – izuzetak su vremenske i druge nepogode. S obzirom da nemamo još uvek zakon o poljoprivrednom gazdinstvu, kod nas postoji mogućnost da formirano gazdinstvo tokom godine dobije šansu za korišćenje raznih podsticaja. Ne postoji nijedan finansijski planer koji može predvideti novac za nova gazdinstva.

Ministarka Jelena Tanasković, može se primetiti, ima odlučnost i želju da utvrdi koliko država po raznim osnovama duguje gazdinstvima. Bilo bi korisno da se to dogodi do utvrđivanja novog budžeta za 2023. godinu i za uvažavanje istine da za to nisu nimalo odgovorni poljoprivrednici i da nije fer, niti državnički mudro, da trpe posledice. Ispoljeni nemar, bolje rečeno stopiranje isplate premija za mleko, subvencija za kupljenu kvalitetnu stoku i mehanizaciju, uzdrmalo je već posrnula gazdinstva, a posebno stočare. Kukuruz koji se sada nudi za farmere i dizel gorivo za domaćinstva je dobra odluka.

Ako ministarka svoj skraćeni mandat (predsednik Vučić je najavio da će ova Vlada trajati samo dve godine) započne utvrđivanjem čistih računa i pražnjenjem fijoka u Upravi za agrarna plaćanja, biće to novi početak finansijske discipline,  u kojoj je najvažnije da se poštuje zakon o izdvajanju 5 odsto od ukupnog budžeta za poljoprivredu. I još nešto: ne može poljoprivreda ostati samo briga ministarke. Ovde odgovornost i značaj ima i skupštinski odbori za finansije, selo i posebno za poljoprivredu. Kada se poštuje zakonski okvir za izdvajanje novca za poljoprivredu može se očekivati i iznos veći od 80 milijardi dinara. Ako kreatori trošenja novca iz osnovice izuzmu isplaćeni dug kroz rebalans i ne primene obavezu ni procenat od 5 odsto, biće to nova prevara. Ali, nije vreme za ovakvu rabotu.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---