VUK RADOJEVIĆ OTVORIO XIX “SRBOBRANSKU BRAZDU”

 

Srbobran, 3. septembar 2018.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, na parceli Zemljoradniče zadruge “Srbobran”, na Subotičkom putu, kod naselja Srbobran, otvorio je manifestaciju XIX “Srbobranska brazda”- jedinstveno takmičenje orača u kategoriji lakih i teških traktora.

Ukazavši na značaj ove poljoprivredne priredbe,  koju po 19. put organizuje Mesna zajednica Srbobran u saradnji sa lokalnom samoupravom, dr Radojević je rekao da Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata, na najbolji način, želi da podrži ovu jedinstvenu manifestaciju takmičarskog karaktera, kao i njoj slične manifestacije, koje doprinose unapređivanju i razvoju poljoprivrede generalno.

Poljoprivrednici danas imaju priliku da, na jednom mestu, razmene svoja iskustva i nova dostignuća kada je u pitanju primena savremenih agrotehničkih operacija, koje zaslužuju posebnu pažnju, jer doprinose kvalitetnijem, stabilnijem i visokom prinosu-ukazao je dr Radojević u obraćanju brojnim posetiocima i takmičarima u srbobranskom ataru.

On je poručio da samo uz primenu savremene opreme i uvažavanja struke i nauke,  poljoprivrednici mogu da dođu do boljih rezultata.

Radojević je naveo da bi naredne godine, moglo biti organizovano  kvalifikaciono takmičenje, kako bi se najbolji na ovom takmičenju našli i na međunarodnim manifestacijama ovog tipa.

  Dodavši da ovakve  manifestacije na najbolji način pokušavaju da nam približe savremena dostignuća iz oblasti agrotehnike, dr Radojević se osvrnuo na činjenicu da su prošle godine, u izvanrednoj akcijiMinistrastva poljoprivrede i resornog sekretarijata, izdvojena značajna sredstva, upravo za nabavku nove pogonske i priključne mehanizacije za poljoprivrednike. On je dodao da su na taj način protekle godine zadovoljene potrebe gotovo svih korisnika koji su tražili bespovratna sredstva za novu mehanizaciju.

Podsetio je i na činjenicu da je sada aktuelan  IPARD program, preko kojeg poljoprivrednici mogu nabaviti potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju. Pokrajinska vlada, rekao je Radojević, takođe, preko pokrajinskih fondova pruža poljoprivrednicima mogućnost povoljnih kredita, kako bi lakše obzbedili novu opremu.  

Na parceli Zemljoradniče zadruge “Srbobran”, na Subotičkom putu, tri kilometra od naselja Srbobran, više od 50 poljoprivrednika je, pred rekordnim brojem posetilaca, pokazalo svoja umeća u oranju, a nadmetali su se takmičari od  13 do 89 godina. “Srbobranska brazda” jeste manifestacija, koja ima za cilj da sačuva običaje nekadašnje obrade zemlje, ali sa druge strane da upozna svoje posetioce sa metodama modernog oranja, što čini neraskidivi  spoj u razvoju poljoprivrede, koja predstavlja najznačajniju privrednu granu na ovim prostorima.

Stručni žiri, sastavljen od inženjera poljoprivrede, ocenjivao je u srbobranskom ataru otvaranje brazde, pravac, ravnomernost dubine i opšti izgled oranja, kao i završetak posla i uzoravanje uvratine. Kvalitet oranja ocenjivan je za laku, A kategoriju, za srednju B i tešku C kategoriju.

Takmičare i goste pozdravili su i domaćini ove manifestacije, predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški i predsednik Mesne zajednice Ninoslav Jokanović, koji su ukazali na značaj ove priredbe i izuzetnu organizaciju, uz želje da se ona razvija i postane prepoznatljiva na širem području, s obzirom da ova opština živi uglavnom od poljoprivrede i poljoprivrednika.