Zadrugarstvo na delu

 

DEDA I UNUK UZGAJAJU OVCE SA FRANCUSKIM PEDIGREOM

Knić, 18. novembar 2019.

Izbor: Večernje novosti

  • Dragutin Đurić i Marko Anđelković iz sela kod Knića osnovali farmu ovaca sorte "il de frans"

Mala farma ovaca u selu Balosava kod Knića, još je jedna dobra priča o zadrugarstvu u Srbiji. Deda i unuk, Dragutin Đurić (78) i Marko Anđelković (31), uzgajaju ovce sa francuskim pedigreom - il de frans. Za tri godine, koliko farma postoji, kolekcije od 50 umatičenih "francuskinja" već su nagrađivane na sajmovima stočarstva.

Rasa koja se gaji na farmi "Đurić-Anđelković" uzgaja se zbog jagnjadi i vune. Zbog lakšeg prodora na tržište i dolaska do kupaca, Marko je odlučio da se udruži sa drugim odgajivačima iste sorte. Uskoro će biti i zvanično registrovana specijalizovana zadruga "Jagnje", pri Zadružnom savezu Šumadije, Jagodine i Pomoravlja, a koju čini pet mladih stočara.

- Na našoj farmi, ja sam pastir, a unuk direktor - kroz smeh nam govori deda Dragutin i pokazuje nam "francuske dame" koje se raspoloženo šetkaju po livadi.

Đurić je rodno selo napustio kao mlad, proveo radni vek u kragujevačkoj "Zastavi", a posle pola veka ponovo se vratio u Balosavu da pomogne unuku od ćerke Marije. A unuk Marko, da bi sve postigao, radi u petoj brzini. Živi malo u Kragujevcu, malo u Balosavi, a zaposlen je pri vojsci u Kruševcu. Mada bi se najradije, kaže, jednog dana, kada stekne porodicu, skućio baš ovde, na selu.

- Ovce koje gajimo nisu komplikovana rasa, i vrlo su kvalitetne - kaže nam Marko.

- Lepo napreduju, vuna im je odlična, a radman mesa je čak 65 odsto. Osim toga, prihvataju ispašu, a zimi su samo u toru i sve im odgovara. Nisu izbiračice za hranu i malo jedu. Naše "francuskinje", zapravo, uopšte nisu razmažene.

Bitan je ipak nadzor nad njima 24 časa, zbog hranjenja ujutru i uveče, i zato je tu deda Dragutin važna karika.

- Ovca je u pedigreu 10 godina, a ova sorta se jagnji tri puta u dve godine, pa za taj period svaka podmladi stado za četiri do pet jagnjadi - objašnjava Marko. - Za umatičena grla dobijamo subvencije od 7.000 dinara po ovci. Ženska jagnjad se kupuje za priplod, a muška grla idu po ceni od 220 do 300 dinara po kilogramu.

ŠIŠANjE DAJE ČETIRI KILOGRAMA VUNE

Šišanje je uglavnom jednom godišnje, u marti ili aprilu, a nekada ih šišamo i dva puta - kaže Marko. - U proseku po ovci nam ostaje četiri kilograma vune. Otkup vune je 60 dinara za kilogram. Probao sam jednom sam da ih ošišam i nikad više, sad ih vodim na mašinsko.

 

AKCIJA - "NOVOSTI" PO NAŠIM SELIMA

Ako se bavite poljoprivredom, imate nedoumice, pitanja, dileme oko poljoprivrednog kredita, podizanja zasada ili priključivanja zadrugama, javite se našoj redakciji na 011-3028258, ili mejl domacinisrbije@novosti.rs. Pišite nam, javljajte nam kako ste unapredili proizvodnju. Podelite sa nama svoje uspešne priče. Prijavite nam svoje rezultate postignute nakon udruživanja u zadruge. Predložite rođake, komšije, prijatelje, koji su se istakli u zadrugarstvu.