ZADRUGARSTVO NA VRTEŠCI

Beograd, 31. avgust 2010.

Zadružni savez Srbije, pred očekivanu aktivnost o donošenju novog zakona o ovoj delatnosti, ovih dana detaljno analizira zadružno poslovanje i sagledava nove obaveze.
- Ono što posebno komplikuje sređivanje zadružnih prilika jeste činjenica da je oko 450 zadruga ostvarilo loše poslovne rezultate, jer su kao gubitaši više godina imali blokirane račune – kaže Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije i dodaje da je potpuno neizvesno šta će biti s njihovom imovinom. To zavisi od tumačenja da li stečajni upravnik bez saglasnosti Agencije za privatizaciju može da proda imovinu koja se vodi kao društvena, jer nije na vreme uknjižena kao zadružna ili je taj proces u toku. Ako odgovor bude – „može” – ove zadruge će nestati.
Praktično, sada tek otkrivamo koliko su menadžeri u zadrugama bili spori, kakav otpor su imali da upišu zadružnu imovinu kao takvu i kako lako sve što je godinama stvarano, od strane zadrugara, može da nestane – žali se Mihailović.
U Srbiji su trenutno registrovane 1.293 zadruge, odnosno 200 manje nego prošle godine. Godišnje se osnuje stotinu novih, ali najmanje među njima je specijalizovanih – mlekarskih, voćarskih, povrtarskih, pčelarskih...
Postojeći zakon o zadrugama se ne primenjuje, kažu u ZS Srbije, i pored ustavom regulisane i zaštićene zadružne imovine, a donošenje novog, koji je u nadležnosti Ministarstva ekonomije, već dve godine odlaže baš ovo ministarstvo.
Ministar za poljoprivredu dr Saša Dragin i Nikola Mihailović, predsednik ZSS, uputili su Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja zahtev da do kraja godine ovaj zakon bude usvojen u Narodnoj Skupštini. Potpisnici molbe imaju usklađen nacrt ovog zakona, koji je prošao i stručnu raspravu, pa je realno očekivati da Mlađan Dinkić podrži navedenu inicijativu.
Kada se sabere sve ono što obeležava zadrugarstvo u Srbiji, ceo sektor liči na vrtešku: gase se i formiraju nove zadruge, smanjenje poslovanja i broj zaposlenih, broj zadrugara je sve manji, a molbe prema državi o regulisanju zadružne imovine i donošenje novog zakona – se ponavlja.

(AgroServis)