Zahtev udruženja poljoprivrednika

 

AGRARNI BUDŽET TEMA ZA VLADU

Novi Sad, 3. decembar 2010.

Završni razgovor o predlozima i zahtevima prema Vladi Srbije o Agrarnom budžetu, u kome su učestvovala brojna udruženja i poslovne asocijacije, zavšen je jedinstvenom porukom - bez najmanje pet odsto novca iz državne kase, poljoprivreda u idućoj godini neće biti konkurentna niti ćemo imati sigurnu prehrambenu sigurnost.

Prema anketi koju je sproveo list „Moje Gazdinstvo“ iz Novog Sada, većina udruženja smatra da je u idućoj godini potrebno da se izdvajanja za proizvodnju sa 14.000 hiljada dinara povećaju na oko 25.000 dinara, a što ne podržava Privredna komora Srbije. Sadašnja izdvajanja od 2.400 dinara po stanovniku za podsticaje u poljoprivredi Srbiju svrstavaju na začelje u regionu iako vrednost ukupnog proizvoda u ovoj grani prevazilazi l50 milijardi dinara sa izvoznim suficitom od 1,1 milijardu dolara. Ovakav nesklad između stvarnih efekata poljoprivredne proizvodnje i izdvajanja najdirektnije utiče na konkurntnost i ravnomeran razvoj.

Ministarstvo poljoprivrede u dosadašnjim poslovima oko donošenja budžeta za odluku i procenu o ulaganjima u agrar u idućoj godini državnom vrhu ponudilo je više verzija sa obrazloženjem za najveća ulaganja. Po jednoj od računica, ako bi se zadržalo ovogodišnje izdvajanje po hektaru, a premija za mleko povećala na pet dinara svim proizvođačima, bio bi potrošen ceo sadašnji budžet. Udruženja  poljoprivrednika ovakvu politiku ne prihvataju, već traže da se hitno, uz angažovanje Privredne komore Srbije koja ima najavljen sastanak o ovoj temi u Vladi, što pre sastanu sa premijerom Mirkom Cvekovićem.

Poljoprivrednici smatraju da je neophodno nastaviti subvencionisanje kredita, korišćenje javnih skladišta, za nabavku stoke, opremanje nezavisne laboratorije za mleko, kao i za kvalitetnu mehanizaciju. Država mora da ulaganjem u prerađivačke kapacitete ispravi greške nepravilne privatizacije u ovom sektoru uz podsticanje ukrupnjavanja zemljišnog poseda, rečeno je u raspravi.

Udruženja smatraju da ne postoji nijedan razlog da se ugasi ili pripoji nekom drugom Ministarstvo poljoprivrede. Brana Mijatović iz Bogatića rekao je da oko ovih pitanja i stvarnih potreba za većim Agranim budžetom ministar Saša Dragin treba da bude glasniji i da računa na podršku seljaka iz Mačve. Ako ne bude tako i ako se Vlada ogluši o naše zahteve, znaćemo šta da radimo - rekao je Mijatov.

Sučen sa nizom činjenica o potrebi za Agrarnim budžetom od najmanje 40 milijardi dinara, Milan Stegić, pomoćnik ministra poljoprivrede, rekao je:

- Mi znamo za čega su poljoprivredi potrebna veća sredstva i svaki iznos ćemo utrošiti najkorisnije za poljoprivrednike i državu, ali to ne zavisi od nas. Odluka o  iznosu je političko pitanje i zavisi od mnogo faktora. Za koji dan ćemo znati da li se predlozi - varijante koje smo dali u opticaj podudaraju se sa zahtevima udruženja – zaključio je Stegić.

Ministartsvo poljoprivrede do 1. decembra isplatilo je gotovo sve preuzete obaveze prema gazdinstvima i za razliku od prethodnih godina nikakav dug ne prenosi u naredni period. (AgroServis)