Zaječarski okrug

 

SETVA (IPAK) – PODBACILA

Zaječar, 8. decembar 2010.

 

 

Umesto na 24 hiljada hektara, površina planiranih za jesenju setvu, u opštinama Boljevac, Zaječar, Knjaževac i Soko Banja, po ozimim usevima se našlo 80 procenata ozimih useva.

Uprkos dužem periodu lepog vremena, tokom trajanja optimalnog roka za jesenju setvu, sve predviđene površine od 24 hiljada hektara nisu se našle pod neophodnim žitaricama. Razlozi su mnogobrojni, počev od nesigurnih otkupnih cena i niskih stimulacija, pa do zakasnele berbe kukuruza, na čijim parcelama je, prema uobičajenom plodoredu, trebalo da se zaseju druge žitarice.

- Većina zasejanih površina se našla pod usevima u optimalnom roku i ozimi usevi su na njima već ozeleneli, u dobroj su kondiciji da mogu podneti nastupajuću zimu, kaže Slavica Kodžopeljić, inženjer ratarstva u naučnoj kući „Agroznanje“ u Zaječaru.

Najvredniji u tom pogledu su ratari iz boljevačkih i zaječarskih sela, gde je većina već izniklih useva spremna za prezimljavanje, dok su knjaževački i sokobanjski poljoprivrednici malo kasnili u tom pogledu.

Najveći deo zasejanih površina u dolini Crnog Timoka je pod pšenicom, a manji deo je pod ječmom i tritikaleom.

Kako je, međutim, u dolini Timoka i dalje lepo vreme, to je moguće da će se zasejati još neke površine, ali je izvesno da će deo ostalih površina biti zasejan jarim žitaricama.

 

                  (AgroServis)