četvrtak, april 18Agro servis

Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju

 

DEOBA AGRARNOG BUDŽETA PO NOVIM ARŠINIMA?

Beograd, 17. decembar 2012.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede očekuju da će Narodna skupština uvažiti zaključak Vlade i da će Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju razmatrati po hitnom postupku (http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/4241-12a.pdf). Pomenuti zakon, u odnosu na tekst koji je bio u kratkoj javnoj raspravi, sadrži mnoga poboljšanja i uvažene predloge poljoprivrednika. Tako je prihvaćeno da se u zakonske odredbe upiše da će iznos Agrarnog budžeta iznositi najmanje 5% od ukupne državne kase, a da posed za subvencije bude do 100 hektara uz minimalni podsticaj od 6.000 dinara po hektaru za sve vrste biljne proizvodnje.

 

 

 

 

 

 

Koliko novca i kako će stići do sela

 

 

U zakonodavnom odboru Skupštine „AgroServisu” danas nisu mogli da potvrde da li će ovaj predlog biti razmatran do kraja godine i posle naše opaske da je reč o zakonu bez koga nije realno očekivati raspodelu Agrarnog budžeta za 2013. godinu.

Međutim, u Odboru za poljoprivredu Narodne skupštine nam je rečeno da je predlog stigao i da će se uskoro o njemu raspravljati i da je sasvim izvesno da će ovaj zakon biti usvojen po skraćenom postupku do kraja godine.

Inače, za donošenje ovog zakona u poslednjih 12 godina nije bilo političke volje, a ni ozbiljnih zahteva poljoprivrednika jer su mnoge zahteve u svoju korist rešavali metodom pritisaka. Bilo je čak i obrazloženja iz državne administracije da za njegovo donošenje ne postoji ustavni osnov. Poznato je da su sve zemlje u tranziciji imale ovakvu zakonsku regulativu. Kod nas je novac iz budžeta deljen na osnovu uredbi sa kratkoročnim dejstvom.

Agroekonomista Jelena Krstić iz NVO „Agroprofit” iz Novog Sada tvrdi da je donošenje pomenutog zakona zapravo ispunjavanje obećanja datog kod formiranja aktuelne Vlade i da sada sledi donošenje podzakonskih akata, ali da su glavna izdvajanja jasno definisana i da ne postoji veliki prostor za manevar od strane ministra poljoprivrede.

– Konačno u jednom zakonu u Srbiji piše koliko je najmanje novca namenjeno za poljoprivredu i po tome smo se izjednačili sa zemljama EU. Ministar poljoprivrede za primenu svih odredbi zakona treba da donese 12 pratećih akata – od definisanja područja sa otežanim uslovima za poljoprivredu do prava na posebne podsticaje. Gledano u celini, sada postaje najvažnije da se obezbede planirana sredstva od 43 milijarde dinara za iduću godinu, koliko je namenjeno poljoprivredi i da se izdvoji novac za održivi ruralni razvoj jer je situacija u selima alarmantna – kaže Jelena Krstić.

Prema prvim reagovanjima, udruženja poljoprivrednika pozitivno ocenjuju Predlog zakona koji je u skupštinsku proceduru stigao 13. decembra.

Ostavite odgovor