ZAKON ZA VASKRS ZADRUGARSTVA

 

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o zadrugama u Užicu

Užice, 19.1.2011.

Užice – Okružni zadružni savez Užice organizaovao je javnu raspravu o Nacrtu Zakona o zadrugama, kojoj se odazvala polovina od 60 pozvanih.

 Posle dugog zapostavljanja i marginalizovanja, donošenje novog Zakona o zadrugama doživljava se kao  vaskrs zadrugarstva. Konstatovano je da je novi  Zakon „naslonjen“ na evropske postulate i da treba da doprinese renesansi zadrugarstva, ali će, s obzirom na trenutno stanje u ovoj oblasti, trebati dosta vremena  da se vrati na nekadašnje pozicije.

U raspravi su istaknuti problemi rastakanja i ne priznavanja zadružne imovine, što zakon mora regulisati. Pohvaljen je predlog da u postupku osnivanja zadruge bude minimum 10 zadrugara sa minimalnim kapitalom od 500 evra, uz susgestiju da zaduge budu brojnije i time ekonomski moćnije. Siva ekonomija je direktan atak na poslovanje zadruga, pa od države treba tražiti da je suzbije.

Novi početak je i prilika da se vratiti zadružna etika, ne samo kod zadrugara već u čitavom društvu, kako bi zadruge dobile pravo mesto u ukupnom privrednom ambijentu Srbije.

U trenutku kada sela nestaju, a ljudi beže od poljoprivrede,  Zakon o zadrugama je jedna od posledniih šansi da se taj proces zaustavi.- konstatovano je na skupu u Užicu.  (AgroServis)