ZAMENA TRAKTORA ZA ŠEĆERNU REPU

Ponuda kompanije „Sunoko”

Novi Sad, 26. mart 2010.

Fabrika šećera „Sunoko” ponudila je proizvođačima šećerne repe, u saradnji sa Credit Agricole bankom, kupovinu „John Deere” traktora od kompanije „Res trade”, a u zamenu za trogodišnju isporuku repe.
Obim kredita je 600.000 evra, rok otplate tri godine, a kamatna stopa 6%, uz učešće kupca od 10% na odabrani traktor.
U kreditnom aranžmanu su četiri modela „John Deere” traktora i kupci mogu da računaju i na povraćaj 30-40% sredstava koje ove godine obezbeđuje Ministarstvo poljoprivrede. Spajanjem ovog kredita i modela finansiranja Ministarstva, savremeni traktor od 158 KS ratare može da košta 51.430 evra ili 2.700 tona šećerne repe, koju će predavati „Sunoku” u naredne tri godine.
Kompanija „Res trade” nije povećala cene za traktore, tako da se traktor od 95 KS može kupiti za 31.800 evra, a uz vezivanje za državnu subvenciju njegove kupce će koštati oko 20.000 evra. Svim kupcima, korisnicima kredita, „Res trade” će platiti kasko osiguranje.
„Sunoko”, koji ima kooperante za godišnju proizvodnju šećerne repe na oko 30.000 hektara, kreditnim aranžmanom za traktore godišnje obezbeđuje sigurnu proizvodnju repe na 2.000 hektara.
Za ratare u Srbiji ovo je prva veća ponuda visokovredne mehanizacije sa evropskim standardima, jer su slični krediti do sada nuđeni za traktore proizvedene u istočnim zemljama i slabijeg kvaliteta.
Marija Marić Mitrović, član Izvršnog odbora Credit Agricole banke, izjavila je za „AgroServis” da je ova banka prepoznala moć srpskog agrara i da je spremna da po posebnim povoljnijim uslovima, u cilju dugoročne saradnje, a bez valutnog rizika, ovakav model ponudi i drugim prerađivačima i distributerima.
- Svi koji su u lancu agrarne proizvodnje i imaju dogovorene ugovore sa prerađivačima mogu da računaju na usluge naše banke – rekla je Marija Marić Mitrović, ističući da ova banka želi da poljoprivrednici sa što manje rizika jačaju svoje gazdinstvo.