Zapis iz Fruške gore

 

ODJECI BELOG MAJDANA

Rakovac, 19. septembar 2018.

Niko u Rakovcu, pa i celom Sremu, toliko emocija i poštovanja ne gaji prema Belom majdanu – kamenolom kao Udruženje „Miroškine rukotvorine”, koje vodi Snežana Radišić. To je potvrdilo i okupljanje proteklog vikenda, kada su se udruženja žena pokazala kao uspešna sa rukotvorenima, spremljenim kolačima, ali i igrom.

Ispod Belog majdana u Rakovcu Udruženje žena „Miroškine rukotvorine” okupilo je 20 različitih udruženja i kreativnih pojedinaca, pa su veštine odmerili i majstori kulinarstva. Pobedio je Sima Kovačević iz Suseka, sa kotlićem u kome je krčkana riblja čorba (pet vrsta ribe).

Publiku su oduševili mladi muzičari, pa se povelo i kolo, zaigrali su i stari i mladi. Sa ove uspele manifestacije gosti su pored lepih utisaka mogli da ponesu kolače, sir, suvenire, med, piće, pa i rukotvorine različitih vrsta. Ove godine uspešno je radila i radionica za decu, gde su neki od njih po prvi put sami pravili lutke od krpa.

Beli majdan – zatvoreni kamenolom sa pećinom odavno je u ponudi turističkih poslanika, ali izuzev pomenutog udruženja retko ko ga se seća. Ima Rakovčana koji i neznaju da ovakav dragulj postoji u selu samo stotinak metara od manastira.