Zapis iz Jaša Tomića

 

CELO SELO SAJAMSKA IZLOŽBA

Jaša Tomić, 1. oktobar 2018.

Juče je selo Jaša Tomić (opština Sečanj) bilo centar poljoprivrede, tradicije, zabave i kulinarstva. Povod za živost u selu je ostvareno obećanje predsednika opštine Predrag Rađenović da će se i ove godine organizovati poljoprivredni sajam. Tako se i dogodilo. U selo su stigle desetine moćnih mašina, prikolica, alata i potrošne robe, a razgovaralo se i vrlo ozbiljno o proizvodnji i cenama u ratarstvu i stočarstvu.

Sajam je uz isticanje ulaganja AP Vojvodine u selo i poljoprivredu otvorio dr Saša Stevanović pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Uvećana izdvajanja za poljoprivredu su podstakla rast proizvodnje i, kako je rekao, biće i nastavljena – danas su oko osam milijardi. Kako je rekao predsednik opštine, lokalna zajednica pomaže gazdinstvima, a najnovija ponuda je plaćanje kamate umesto korisnika za kredite od 300.000 dinara koje daje banka. Čuli smo i da opština plaća troškove analize zemljišta, da bi se racionalnije trošilo mineralno đubrivo. I u ovom kraju nisu sigurni kako i koliko dugo će moći da izdrže troškove i cene u ratarskoj proizvodnji.

Tako se poruka Vukosava Sakovića, direktora „Žita Srbije”, da se ne žuri sa prodajom ovogodišnjeg roda kukuruza i soje, jer je cena niska i za zaradu „ne pomaže ni dobar rod”.

U ovom delu Banata zemlja se teže obrađuje i zahteva veću mehanizaciju. Ratari su zabrinuti – kako na vreme da obave setvu pšenice. Savet Novice Mladenova iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo je bio jasan.

  • Nemamo dobar raspored padavina, pa ni zaliha vode u zemljištu. Ali, verujte, bolje je da zrno čeka vlagu u zemljištu nego u džaku. Ko ima dobru mehanizaciju neka priprema setvu. Apelujem da ne palite žetvene ostatke na njivama, jer tada se smanjuje biološka snaga zemlje. Praksa je pokazala da se deklarisanim semenom u setvi smanjuje broj bolesti na pšenici i zbog toga pripremu semena ne treba obavljati kod kuće gde najčešće mislimo da je samo jedno zaprašivanje dobra zaštita – rekao je dr Mladenov.

Organizatori ovog sajma imaju dovoljno vremena da do iduće godine, poučeni iskustvom,odluče gde će biti centar svih programa sajma. Seoski park u kome je bilo desetine kotlića i šetalište, ulice u okolini su dovoljno prostrane da prime sve izlagače.

Domaćini su se pokazali kao dobri organizatori, sa puno realizovanih ideja i ceo događaj zaslužuje veću posetu. Ovde je bilo mesta i raznih ponuda za stotine gostiju i svi bi bili zadovoljni – celo selo je bilo sajamska izložba.