ZASADI ARONIJE

 

U┼żice, 1. decembar 2010.

U U┼żicu je, u organizaciji Dru┼ítva srpskih doma─çina, prof. Dr Mihailo Nikoli─ç sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, pred oko 150 zainteresovanih, odr┼żao predavanje o tehnologiji proizvodnje aronije (sibirska borovnica), po mnogima, najlekovitije biljke na svetu.Prof. Nikoli─ç je podsetio da su prvi zasadi aronije kod nas podignuti pre 35 godina u okolini Gornjeg Milanovca, za potrebe prerade u Fabrici „Takovo“. Ponovno interesovanje za ovu vo─çnu vrstu javilo se zbog njenih lekovitih svojstava, dobra je kao preventiva od najte┼żih bolesti jetre, digestivnog i urinarnog trakta.

 

Upozoriv┼íi da trenutno nema organizovanog otkupa, prof. Nikoli─ç je sugerisao uzgajanje aronije za sopstvene potrebe, prvenstveno zbog lekovitih svojstava i pripreme doma─çih proizvoda, dok bi samo udru┼żivanjem vi┼íe robnih proizvo─Ĺa─Źa bilo mogu─çe iza─çi na tr┼żi┼íte sa brendiranim sokovima i d┼żemom aronije.

Rasadnik SUPERIOR iz Velike Plane ponudio je jednoipogodišnje sadnice aronije po ceni od 220 dinara po komadu.(AgroServis)