ЗАШТО КАСНЕ АГРОКАРТИЦЕ КОЈЕ ОМОГУЋАВАЈУ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА КУПОВИНУ ГОРИВА ПО НИЖОЈ ЦЕНИ

 

Београд, 02.11.2022.

РТС

  • Пољопривредници имају право да купују дизел по цени од 179 динара по литру. То је одлучила Влада још у марту. Ипак, то право и даље многи не могу да остваре јер и више од пола године чекају да од компаније НИС добију такозване Агро картице.

Пољопривредно газдинство Вуловић из Жиче код Краљева четврти пут ове године припрема пластенике за садњу. Костантин у трактор данас сипа дизел од 222 динара по литри. Могао је да га плати 43 динара јефтиније да је добио Агро картицу коју је од НИС-а затражио пре пола године.

„До данас нема ништа, нити су нам јавили да смо одбијени. Мада, у суштини, не одбива се нико, и нема разлога да одбију јер тражи се само регистровано домаћинство, а домаћинство ја имам већ 15 година регистровано.Константин Вуловић", каже повртар из Жиче код Краљева.

Уз тај доказ, прилкаже се још само попуњен захтев. Чини се, нимало компликована процедура. Ипак, пољопривредницима широм Србије картица никако да стигне.

„Чекамо већ 6,7 месеци. Можда ћемо и дуже. Јер прва сетва је прошла, стигла је и друга, нисмо добили картицу. Још ту пар другара је поднело колико ја знам негде у априлу, почетак маја, исто нису добили. Купују по пуној цени гориво", истиче Драгорад Илинчић, из Узвећа код Шапца.

Као додатни проблем наводе то што не обрађују сви исте површине, али сви при точењу у машине или канистере имају исти лимит од 60 литара дизела.

„Е сад 60 литара по дану, ја фактички могу да узмем тону и осамсто месечно. Ја то, нити ми треба, нити могу да узмем, нити имам картицу, а има ко то узме. Сви то знамо, а нико не доказује да нафту на НИСу сипа и онај ком треба и ком не треба" додаје Константин.

Из НИС-а саопштавају да су од од марта, када је Влада ограничила цену дизела за пољопривреднике на њиховим пумпама, издали више десетина хиљада агро картица. Али не одговарају колико газдинстава их и даље чека. Само да је број захтева ванредно велики.

"Сви наши расположиви ресурси су ангажовани на обради захтева и активацији картица... Како се ради о ванредним околностима у којима се нашла компанија, узимајући у обзир да НИС снабдева целокупно домаће пољопривредно тржиште, док истовремено приоритет пословања остаје обезбеђивање уредног снабдевања тржишта, захтеви за агро картицама се обрађују хронолошки, односно по датуму пристизања истих те смо из напред наведених разлога захвални на разумевању и стрпљењу", наводе у саопштењу.

Одговоре смо тражили и од Минситарства пољопривреде. Ситуацију нису желели да команетришу већ су нас упутили на компанију НИС.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---