Зашто пољопривредници нису задовољни мерама за подстицање руралног развоја

 

Београд, 3. фебруар 2021.

  • Колики је ефекат 26 милијарди динара датих за подстицање развоја неразвијених крајева, није могуће оценити зато што планска акта нису благовремено донета и не садрже очекиване резултате појединих мера, оцењено је у извештају Државне ревизорске институције.

Из Државне ревизорске институције Министарству пољопривреде саветују да обезбеди планска документа којима ће се по годинама утврдити мере и пратити резултати.

Мирослав Вуков из Зрењанина обрађује 40 јутара земље. Годинама покушава да добије помоћ од државе, али каже не стиже због честих промена правила.

"Хтео сам да купим механизацију, али не може ако имаш више од два хектара по газдинству. Можеш преко ИПАРД програма, а нисам имао услове за ИПАРД. Ове године сам створио услове за то, али сада подстицаја нема. Значи ја немам стабилност да знам да ћу ове године или наредне стално под истим условима добијати. Ја бих желео да то буде стабилно, па да наредних десет година знамо правила игре", каже пољопривредни произвођач из Зрењанина Мирослав Вуков.

Неразвијени крајеви Србије суочени су с многим проблемима попут старачких газдинства, и застареле механизације.

"Продајемо неко теле, држава нам помогне што се тиче субвенције и тако се живи, имамо много проблема, имамо само један трактор, није лако, али живи се", истиче сточар из Кончуља код Бујановца Бислим Азири.

Чак 80 одсто корисника незадовољно брзином обраде захтева

Чак осамдесет одсто корисника подстицаја није задовољно брзином обраде захтева. Две трећине пољопривредника је ипак задовољно што их је добило. Од општина се очекује да донесу стратегију развоја.

"Плански оквир за мере подстицаја руралног развоја није успостављен благовремено и у потпуности. Министарство не води регистар подстицаја, често мења обим подстицаја, критеријуме за остваривање права на подстицаје, што је довело до изостанка потпуног ефекта реализованих мера", објашњава Ђурђа Ковачевић из Државне ревизорске институције.

У Министарству пољопривреде наводе да се досадашње грешке у ходу исправљају, да су донета планска документа и да сваки пољопривредник кад хоће да конкурише за подстицаје, може да добије стручну помоћ државе. Ове године за развој руралних крајева одвојено је више од три милијарде динара.

"Ове године смо први пут расписали јавни позив за електрификацију поља и све остале мере", наглашава Бранислав Вељковић из Министарства пољопривреде. 

Да је и све више младих заинтересовано за послове на селу показује податак да је 2017. године Министарство имало 800 захтева младих пољопривредника, а прошле чак 5.500.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---