Zaštita bilja

 

SUZBIJTE ŠLJIVINU OSU NA VREME

 Novi Sad,, 19. april 2018.

Izvor: Poljoprivreda.info

  • Voćar bi pri tretiranju trebalo da spreči šljivinu osu da položi jaja u cvet šljive, a da pri tome ne otruje pčele.

Iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja obaveštavaju voćare da su rane sorte šljiva u fazi precvetavanja. Ovo je momenat kada se registruju ulovi šljivine ose (Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava) na klopkama postavljenim u zasadima šljiva.  Ovaj insekt  može da prouzrokuje velike ekonomske štete u proizvodnji šljiva. Iz Službe upozoravaju voćare da registrovane insekticide upotrebe samo u precvetalim zasadima (kao na slici) kako bi zaštitili pčele od trovanja. 

Kako izgledaju precvetali cvetovi šljive?

Precvetali cvetovi se smežuravaju. Većina latica je pri kraju opadanja  ili su sve latice opale (BBCH 67-69). Ono što je važno da takve cvetove pčele više ne posećuju.

Čime suzbijati?

U cilju suzbijanja šljivinih osa preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida: Decis 2,5 EC; Konfuzija; Futocis EC 25 (a.m. dimetoat) u koncentraciji 0,03 - 0,05% ili Dimetogal (a.m. dimetoat) u koncentraciji 0,075 - 0,1%

Najavljene padavine i povoljni uslovi u ovom periodu mogu uticati na ostvarivanje infekcije gljivama Polystigma rubrum (prouzrokovač plamenjače šljive) i Stigmina carpophila (prouzrokovač šupljikavosti lista voćaka). U cilju sprečavanja infekcije od navedenog patogena neophodna je primena jednog od navedenih preparata Mankogal 80 ili Dithane M45 ili Bevesan 45 M (a.m. mankozeb) u koncentraciji 0,2 -0,25%.

Štete od šljivine ose

Šljivina osa je ekonomski značajna štetočina. U šljivicima može da umanji prinos i do 50%. Po nekim podacima čak i do 80%. Ženka pomoću svoje testeraste legalice proreže čašični listić šljivinog cveta i to pri njegovoj osnovi, napravi jamicu i u nju položi beličasto jaje. Jedna ženka prosečno snese oko 70 jaja. Larve se iz jaja pile posle 10 - 14 dana. Odmah se ubušuju u mlad plod, dube hodnik i prodru do semenke, koju pojedu. Dok ne odraste, samo jedna gusenica uništi 4-5 plodova.

Šljivine ose i imaju samo jednu generaciju godišnje. Napad šljivine ose uvek je jači ako je vreme u aprilu toplo i suvo.