Žega "kuva" kukuruz, a suncokretu prija

 

TROPSKA VRUĆINA ZASIGURNO OSTAVLJA POSLEDICE NA OVOGODIŠNJI ROD

Beograd, 25.07.2022.

Novosti

  • SUŠA i žega ove sezone definitivno će ostaviti posledice na rod soje i kukuruza.

Suncokret će imati više sreće. Ovo vreme nije pogodno ni za jednu ratarsku kulturu na otvorenom prostoru, koja je van sistema za navodnjavanje. Ko to ima sad je u velikoj prednosti. Nažalost, u Srbiji se navodnjava svega nekoliko procenata obradivih površina.

Da je sada teško i neozbiljno dati procenu ovogodišnjeg roda prolećnih useva, smatra i agroekonomista Milan Prostran. Vreme je najkritičnije za soju. Bez obzira na kišu od pre desetak dana, kukuruz raste u sušnim periodima.

- Kod navodnjavanja Srbija je debelo omanula - ističe Prostran.

- Visoke temperature u drugoj polovini jula će uzeti danak soji, pa i na nekim površinama pod kukuruzom, koje su ili kasnije posejane ili su bez veće upotrebe azotnih đubriva. Nas može da spase samo površina od milion hektara, koja bez obzira na rod ili kvalitet prinosa, garantuje da nećemo oskudevati. Soja je u kritičnoj fazi kada se formira mahuna. A, posejali smo i dosta suncokreta, a on će proći mnogo bolje u odnosu na druge ratarske kulture, pa neće biti problema sa uljem.

Kako objašnjava Prostran, neće biti muke ni sa kukuruzom za naše potrebe. Ipak, kada govorimo o izvozu, Srbija je prodavala u inostranstvu između dva i tri miliona tona kukuruza. Ali, ako budu manji prinosi to će se odraziti na izvoz. Kukuruz će platiti cenu niske primene agrotehnike. To će uticati i na ostale ratarske kulture.

- Cena pšenice počela je polako da pada, kao i kukuruza - govori Prostran.

Kada je reč o suncokretu, prošle godine otkupna cena mu je bila između 55 i 56 dinara.

Pojedini agrostručnjaci kažu da je realno da i ove godine bude ta cena, iako se verovalo da može biti i veća. Naročito, ako iz Ukrajine bude uspostavljen izvoz ulja, ali i suncokreta. Uz to, osim Srbije, suncokret je posejan na nekih 30.000 hektara više nego lane. Ali ne samo kod nas, već i u Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, pa će tržište biti više nego zadovoljeno.

Različite su i procene na koliko hektara je suncokret posejan. To se kreće od nekih 245.000 do 270.000. Neka očekivanja roda su od 750.000 do 830.000 tona.

Agroanalitičar Branislav Gulan ističe da domaćem tržištu treba godišnje oko 82.000 do 84.000 litara ulja godišnje. To znači da svake godine za izvoz imamo oko 150.000 litara. U ovoj godini bila je i povećana setva ove uljarice, pa je on zauzeo oko 245.000 hektara. Može se očekivati rod od oko 750.000 tona zrna za preradu.

UKRAJINSKE ZALIHE

SADA je potpuni haos na svetskim tržištima sa cenama, jer se Ukrajinci oslobađaju starih zaliha, sve što je ostalo u tankovima rasprodaju, i sve ispod cene. Samo da dođu do novca i spreme se za novi rod, objašnjavaju agrostručnjaci. Cene ulja u svetu se vraćaju u normalu. Ukrajina šalje robu u Mađarsku i Rumuniju i obara cene. Prave se ogromni viškovi i cena suncokreta pada ne samo kod nas, već i u svetu. Realna otkupna cena suncokreta je od 55 do 60 dinara, jer i sa njom imaju zaradu.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---