ZELENA EKONOMIJA ZA RAZVOJ REGIONA

 

Novi Sad, 19. maj 2020.

eEkolist #7

Redakcija Ekolista nastavlja seriju tekstova i daje ogovore na pitanje ┼íta je zelena ekonomija i koji je njen zna─Źaj za za┼ítitu ┼żivotne sredine i odr┼żivi razvoj.

Kada se govori o „zelenim” temama, jedna od glavnih stavki je „zelena ekonomija”. Na prvi pogled jasno je ┼íta ovaj termin zna─Źi, ali slika je mnogo ┼íira. UNEP je definisao „zelenu ekonomiju” kao ekonomiju ─Źiji rezultati dovode do pobolj┼íanja ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti, dok zna─Źajno smanjuje rizike po ┼żivotnu sredinu.

Redakcija „Ekolista” sprovodi projekat „Zelena ekonomija u funkciji za┼ítite ┼żivotne sredine” koji je podr┼żan u okviru regionalnog projekta „GEAR - Zelena ekonomija za razvoj regiona (Green Economy for Advanced Region)”. GEAR ima za cilj pove─çanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog dru┼ítva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Severne Makedonije i Albanije u za┼ítiti ┼żivotne sredine kroz umre┼żavanje, ja─Źanje kapaciteta i promovisanje principa zelene ekonomije.

Glavne aktivnosti uklju─Źuju treninge za predstavnike organizacija civilnog dru┼ítva na temu zelene ekonomije, javnog zastupanja i lobiranja, u─Źe┼í─ça u dono┼íenju odluka, pra─çenja javnih politika, upravljanja projektnim ciklusom i sli─Źno, upoznavanje sa primerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetni┼ítvu kroz studijsku posetu EU i prezentacije u ciljnim zemljama, dodelu grantova za organizacije civilnog dru┼ítva, regionalne konferencije na temu zelene ekonomije i zelenog preduzetni┼ítva, izradu studijena temu mogu─çnosti razvoja zelene ekonomije u ciljnom region itd.

GEAR realizuje FORS Montenegro iz Crne Gore u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podr┼íku iz BiH, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udru┼żenjem Slap iz Hrvatske. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podr┼íke civilnom dru┼ítvu i medijima za 2016-2017.

U najnovijem, sedmom broju magazina eEkolist, objavljen je nastavak pri─Źe koji daje odgovor na pitanje ┼íta je „Evropski zeleni ugovor”. Tako─Ĺe, predstavljene su aktivnosti NVO organizacija iz Crne Gore koje svojim radom i svojim aktivizmom daju doprinos o─Źuvanju ┼żivotne sredine i razvoju zelene ekonomije. To su Dru┼ítvo mladih ekologa „Nik┼íi─ç”, NVO „┼Żupa u Srcu” i pljevaljska NVO „Da ┼żivi selo”.

Ostale objavljene tekstove mo┼żete prona─çi na linku http://ekolist.org/category/zelena-ekonomija/