Žetva

 

JEČAM SA REKORDNOM CENOM, A RATARIMA MALO

Bogatić/Vrbas, 16.06.2022.

U žitorodnim krajevima počela je žetva ječma, uz ponudu najveće otkupne cene do sada zabeležene. Retki otkupljivači u Mačvi za ječam nude 33 din/kg bez PDV, sa hektolitarskom težinom od 58. Sa ovom cenom poljoprivrednici nisu zadovoljni i zrno lageruju kod kuće, jer je vlaga manja od 15%. Prerađivačima, fabrikama stočne hrane, ova cena ne odgovara za pripremu koncentrata i u dogledno vreme ne očekuju veću potrošnju, a pogotovo ne povećanje cena.

Ratarima u Bačkoj, na otkupnom silosu u Vrbasu, ječam se plaća po 36 din/kg plus PDV, ali je ponuda veoma slaba. Prema reakcijama otkupljivača i poljoprivrednika, ovogodišnja žetva počinje sa dosta neizvesnosti o cenama i otkupu. Novinar Slaviša Dabižljević, urednik emisije „Otkos” Novosadske televizije, svakodnevno prati  radove u poljoprivredi i za „AgroServis plus” kaže da za pouzdane tvrdnje o cenama i otkupu valja sačekati.

  • Prinosi ječma se kreću oko 3,5 tone po hektaru, ali ima i većih. Domaćini, uglavnom, prinos lageruju kod kuće, ali mnogi još čuvaju i prošlogodišnji rod pšenice, pa su kućni lageri znatni – kaže Dabižljević. – Ostalo je još par nedelja do žetve pšenice, pa je razumljivo što se u ovom periodu predlažu i otkupne cene. Nema jedinstvenog stava među ratarima o prodaji pšenice, kao prihvatljiva cena kreće se od 40-50 din/kg – kaže Dabižljević i procenjuje da je još rano prognozirati otkupnu cenu sa kojom će se „otvoriti tržište”, jer se u EU pominju više cene pšenice i hleba nego što je slučaj kod nas.

Početak žetve pšenice stručnjaci predviđaju za prvu polovinu jula, a do tada će se znati i mnoge pojedinosti u otkupu. Međutim, nije realno očekivati da se u jeku žetve otkupe sve količine pšenice za meljavu mlinova tokom cele godine. Može se dogoditi da te prve otkupljene količine budu i manje, zbog povećane cene žita. Ratari očekuju da Državne robne rezerve objave otkup pšenice, kao i  da dužnici državnom magacinu počnu da vraćaju zrno od ovogodišnjeg roda. Postoji računica da bi država na osnovu duga i otkupa obezbedila rezerve pšenice oko 200.000 tona.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---